Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad är en baby?

Från 2014
Uppdaterad 04.07.2014 10:16.
2 min

Vad är en baby? En legering av doft, runda former, mjukt skinn, mjölk, joller, bajsblöjor, nappar, nallar …

En baby är en människa som är rent behov. En baby behöver, men kan inte ge något annat än sig själv i gengäld. Räcker det? Är du kapabel att bara ge, utan att dina egna behov tillgodoses?

Visste du att nästan inga pappor tar hand om sina små bebisar? Nästan inga pappor vårdar, tvättar, kammar, tröstar, fostrar, uppfostrar, leker med sina barn på heltid. Nästan inga pappor alls.

Lyssna! Berättelser, första säsongen

Programmet blir tillgänligt efter att det har sänts i Radio Vega.

Föräldraskap och kärlek kan också vara ett välkammat mjukt babyhår i vippiga råttsvansflätor. Att välja och köpa sitt livs första spännen.

Hemvårdsstöd är det vårdbidrag man kan få från Folkpensionsanstalten efter att själva föräldraledighetsperioden tagit slut. Då är babyn elva månader gammal.

I pengar rör det sig på ett grovt ungefär om femhundra euro i månaden. Det är pengar man kan få ända tills barnet är tre år gammalt. Man kan vårda barnet på heltid eller jobba deltid och sköta barnet resten av tiden.

År 2013 använde 116 219 finländska föräldrar den här möjligheten att vårda sin egen baby hemma. Av dem var 6785 personer män. Det är 5,8 procent. 94,2 procent var alltså kvinnor. En blygsam ökning av pappornas andel har skett sedan slutet av 1990-talet. Då skötte 4,8 procent av männen sin baby, med hemvårdsstöd.

Sex procent. Knappt.

Att ge utan att få

En människa som bara är behov kan inte ge dig något. Dina behov åsidosätts. Du utplånas. Du blir ingen?

Människan som bara är behov är doft. Hud. Leenden. Skorv. Tår. Lår. Hår.

Hon är din.

Kärlek

Jag fann en av dessa ytterst sällsynta män, som är hemma med en baby på heltid, i mitt eget kök faktiskt, och beslöt att göra en dokumentär. Men den kom inte att handla om jämställdhet eller genusfrågor utan om kärlek. Kärlek som vardag och handling. För att citera författaren Pia Ingström: "Föräldraskap är känslor och handling, handlag, handgrepp; en hyfsad makaronilåda eller välstekta köttbullar, det levda köket, råddet som närvaro, äggstanningen som fäster oss vid världen och varandra".

Föräldraskap och kärlek kan också vara ett välkammat mjukt babyhår i vippiga råttsvansflätor. Att välja och köpa sitt livs första spännen.

Lyssna! Berättelser: Sepon salonki är en kortdokumentär för radio av Charlotte Sundström. Sänds i Yle Radio Vega onsdagen den 9.7.2014 kl. 11.48 och 19.22 samt i Radiohuset, 30 dagar på Arenan.

Läs också: Ögonblicken som förändrade livet

Lyssna också på:

Mer om ämnet på Yle Arenan