Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lupinerna sprider sig likt en löpeld

Från 2014
Uppdaterad 10.06.2014 05:57.
Lupiner vid järnvägsräls i Lovisa
Bild: Yle/ Mikaela Wikström

Lupinen står vacker i backen. Samtidigt är den en invasiv växt som sprider sig i rasande fart i den finländska naturen.

Lovisas stadsträdgårdsmsätare Anna-Riitta Pohjola står i ett hav av lupiner.
Bildtext Anna-Riitta Pohjola
Bild: Yle/ Mikaela Wikström

Anna-Riitta Pohjola som är Lovisas stadsträdgårdsmästare säger att lupinerna på sitt sätt är vackra och att många först var ivriga då de började dyka upp mera allmänt. Tyvärr dödar lupinerna den naturliga floran. Lupinerna sprider sig väldigt fort och tar snabbt över hela områden. Eftersom blomman är så hög, tar den bort av det livsviktiga ljuset från andra växter.

En invasiv växt är egentligen en trädgårdsväxt, alltså en odlingsväxt som har brett ut sig i naturen. Lupinen är stark och har mycket frön. Ofta är de invasiva växterna större än den ursprungliga växtligheten. Då lupinen väl fått fotfäste tar det inte länge innan allting är täckt av lupiner. Andra invasiva växter i den finländska naturen är bland annat häggmispel, jätteloka och vresros. Den sistnämnda trivs speciellt bra på sandstränder.

Klimatförändringen gynnar lupinen

Det finns flera orsaker till att lupinen har blivit så allmän, säger Anna-Riitta Pohjola.

- Förr i världen fanns det lupiner på de flesta gårdsbackar. Många tyckte att den var vacker och lättskött och på de vägarna kom blomman ut i naturen också. Väl ute i naturen spred den sig snabbt.

Även klimatförändringen påverkar. De varma långa somrarna och frostfria vintrar gör att sådana växter som annars inte skulle klara sig nu gör det. Vår natur förändras så mycket att den börjar närma sig trädgårdsomständigheter.

Den som har trädgård ska hålla koll på att lupinerna faktiskt hålls i trädgården och inte kommer åt att sprida sig ut i naturen. Man måste känna sitt ansvar, säger Pohjola.