Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö: "Ryssland måste göra mera för Ukraina"

Från 2014
Uppdaterad 10.06.2014 20:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Niinistö: Bra relation mellan Finland och Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov säger att Ryssland har gjort allt de kan för att underlätta krisen i Ukraina. Finlands president Sauli Niinistö vädjar till utrikesminister Lavrov om att Ryssland borde vidta ytterligare åtgärder för att underlätta situationen i Ukraina.

Niinistö och Lavrov träffades på presidentens sommarbostad i Gullranda under förmiddagen. Under mötet sade Lavrov att Ryssland har gjort allt de kan för Ukraina, men Niinistö bad dem göra ännu mera.

Inga säkerhetspolitiska diskussioner

Enligt Niinistö diskuterades Finlands säkerhetspolitik inte under mötet. Han säger ändå att man i Ryssland förstår de finländska diskussionerna kring säkerhetspolitik med anledning av krisen i Ukraina.

Niinistö anser att det är viktigt att Rysslands president Vladimir Putin förstår Finlands ställning i Natodiskussionen. Han konstaterar ändå att Rysslands inställning till de finländska diskussionerna kring Natomedlemskapet inte har förändrats.

Kyligt mellan Ryssland och EU

Ett annat tema som lyftes fram under mötet på Gullranda var förhållandet mellan Ryssland och EU. Niinistö säger att Finland är beredd att hjälpa till med att förbättra relationen mellan parterna.

Enligt Niinistö har Finland i flera års tid arbetat för att förbättra Rysslands och EU:s inbördes relation, särskilt då ett fungerande förhållande mellan dem gynnar också Finland.

Från Gullranda kommer Lavrov att bege sig till S:t Petersburg för att träffa polska och tyska representanter.

Läs också:
Lavrov: Vår relation ett exempel för andra
Niinistö tonar ner Markovs utspel
Gasgräl på gång mellan EU och Ryssland