Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU synar glyfosat: Roundup snart ett minne blott?

Från 2014
En flaska med bekämpningsmedlet Roundup.
Bild: Oy Transmeri Ab

I tv-reklamen som syns hos oss stryker mannen en droppe giftgel på ett maskrosblad. Han ser glad ut, för han vet att ogräset kommer att dö av droppen.

Man låter tittaren förstå att ogräset enkelt kan punktbehandlas så att den vackra grannblomman inte tar skada.

På nätet finns reklam med ännu vildare framfart med ogräsmedel; inget knusslande med droppar där inte.


"Det enda rätta ogräset är ett dött ogräs"! Men den stora frågan är vad annat som möjligen dör vid sidan om? Bin? Däggdjursfoster?

Ogräs sticker upp bland planteringarna
Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson

Koncernen Monsantos Roundup - och numera även parallellpreparat - som innehåller glyfosat är de mest sålda ogräsbekämparna, herbiciderna, i världen.

I över tio år kände EU-kommissionen till vissa skadeverkningar av glyfosat, men saken tystades ned ända till 2012 då forskningsrön gjorde tigandet omöjligt.

Nu har EU reagerat, och tillverkaren har tid fram till slutet av år 2015 att påvisa att ämnet är harmlöst, annars kan bruket av glyfosat förbjudas inom EU. Det är alltså producentens sak att övertyga EU om det inte föreligger några risker.

Skadligt för allt som lever i vatten

Affärernas sorglösa marknadsföring om enkelheten i ogräsbekämpningen är lite vilseledande då man talar om glyfosatpreparat. Andemeningen är att medlet försvinner av sig självt när det gjort sin plikt.

Finlands naturskyddsförbund uppger att den allmänna försiktighetsprincipen inte följts tillräckligt i fråga om glyfosat och förbundets målsättning är att försäljningstillståndet inom EU inte förlängs.

Bild: Yle

- Våra kemikalie- och vattenexperter anser att glyfosat är skadligt och i vissa förhållanden farligt. Vi vet att stora mängder är skadliga, men det är de små mängderna som inte undersökts tillräckligt, uppger förbundets informatör Pertti Sundqvist.

Också inom trädgårdssektorn har man börjat dra öronen åt sig.

- Jag skulle inte använda Roundup i min egen trädgård, säger Nina Sevelius, utvecklare och blivande enhetschef vid trädgårdsmästarutbildningen Axxell/Överby.

Sevelius anser att man ska undvika glyfosat i hemträdgårdar. Också parksektorn i många städer har börjat gå över till ättika, säger hon.

- Om man vill använda någonting är bekämpningsättika bättre, det är mer naturligt, säger Sevelius.

Används allmänt på många håll

Roundup används frikostigt på många håll i världen, bland annat på stora odlingar med genmodiferade grödor i Nord- och Sydamerika, främst USA och Argentina.

Mognande vete.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

GMO-grödorna tål nämligen undantagsvis Roundup, medan de konkurrerande ogräsen dör. Numera finns glyfosattålig soja, majs, durra, raps, alfalfa, bomull och vete på marknaden under namnet Roundup Ready.

Men herbiciden används också allmänt vid odlingar och i köksträdgårdar i Finland. Medlet säljs fritt i Finland av Agrimarket, Tokmanni, Hong Kong, Prisma, K-Rauta, Kodin Terra och större trädgårds- och järnaffärer.

- Vi har inga planer på att sluta ta in Roundup och sälja det vidare till minuthandeln, säger man på inköparen Hankkija.

Inom handeln känner man inte heller till något akut förbud mot användningen av Roundup.

- Vi kommer knappast att få en strängare lagstiftning här utan vi följer EU:s gemensamma linje, tror man på Finlands naturskyddsförbund.

Mången markägare tar till flaskan utan att tänka desto mera på vad det innebär att en växt dör systemiskt av en endaste droppe.

Roundup används också i t.ex. lekparker och på daghemsgårdar i Finland, vittnar föräldrar på olika forum.

Försvinner inte så där bara

ogräs i trädgården
Bild: Yle/Cecilia Wikman

Glyfosat påverkar aminosyrorna i växter. Processen är specifik för växter och har därför ansetts relativt harmlös för människor.

Forskning som Huffington Post rapporterade om 2013 visar dock att glyfosat inte är så ofarligt som man trott.

Här hittar man Etropy: Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases

Förespråkarna för glyfosatbekämpare anser att det är mindre giftigt än många andra bekämpningsmedel, till exempel klororganiska föreningar.
Kritiker säger sig kunna påvisa allvarliga hälsoeffekter för däggdjur och människor.

Också bidöden på många håll tros ha ett samband med det utbredda bruket av glyfosat.

Maaseudun Tulevaisuus: Maissitutkimus kuohuttaa tiedemaailmaa

Missfall, missbildningar, cancer

Det har visat sig att glyfosat inte försvinner ur kretsloppet, utan det hamnar till slut i grundvattnet.

I Argentina, där glyfosat används i stora mängder, rapporteras om missbildningar, cancerfall och sjukdomar i andningsvägarna i samhällen som omges av besprutade sojaodlingar.

Ogräs på trottoaren
Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson

Det förekommer även misstankar om att glyfosatanvändning ska ha bidragit till bland annat autism och så kallad läckande tarm, med det har inte kunnat vetenskapligt bevisas.

Vid djurexperiment har laboratorieråttor fått fosterskador och missfall av glyfosat. I Frankrike hävdar odlare att det förekommer mer prostatacancer och neurologiska sjukdomar vid gårdar där Roundup använts, skriver sinikivi.com .

Finlands naturskyddsförbund uppger att det verkar allt mer uppenbart att glyfosat är farligt för foster, men forskningen kring saken fortsätter.

Vad kan man göra i stället?

För den som inte vill titta på ogräs och varken äta upp sina nässlor, maskrosblad och kirskål eller manuellt avlägsna alla ogräs med rötterna finns en del andra metoder.

- Man kan satsa på bra grundarbete, täta planteringar och välja växter så att ogräsen inte får utrymme, säger Sevelius.

Blomrabatt på trädgårdsmässa
Bild: Yle/Marie Söderman

För den som har problematiska områden med mycket svårbekämpade ogräs rekommenderar Sevelius övertäckning med exempelvis plast för en växtsäsong så att ogräsen inte kommer åt att växa. Då dör de fleråriga ogräsen. Plasten kan täckas med halm så det ändå¨ser fint ut. Därpåföljande växtsäsong brukar det vara enklare att rensa bort de ogräs som finns kvar.

- Eller så kan man byta ut jorden eller bygga en rabatt på en högre bädd av exempelvis tidningspapper, då brukar ogräsen inte ta över, säger Sevelius.

Det finns också rottyger som antingen fördröjer eller förhindrar ogräsens tillväxt och spridning.

Diskussion om artikeln