Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Slutspurt för fibernätet i Tenala-Bromarv

Från 2014
Uppdaterad 10.06.2014 17:13.
chatt
Bild: Yle/Andy Ödman

Radio Vega Västnyland: Slutspurt för Optowest

Programmet är inte längre tillgängligt

Andelslaget Optowest, som bygger ut optiskt fibernät i Tenala-Bromarvområdet, startar nu sin slutspurt. Vid midsommar börjar en kampanj för att locka med så många nya anslutningar som möjligt.

Hur stort intresset är inverkar sedan på hur mycket fibernätet byggs ut, säger Guy Källberg, som är styrelseordförande för Optowest.

- På de nya områdena ska det alltid komma tillräckligt mycket folk med, annars bygger vi inte. Och vi bygger i den ordning som vi får ekonomin att gå igenom på de olika ställena, säger han. Vi bygger garanterat i de byar där alla kommer med.

Det här är slutfasen på det arbete som andelslaget inledde år 2011.

Andelslaget Optowest har för tillfället 200 anslutningar och man hoppas också få 50 anslutningar till i de områden som redan har ett utbyggt optiskt fibernät.

Alla är inte intresserade

Åsa Finne, som bor i Orvlax i Bromarv är medlem i andelslaget, men har ännu inget fibernät att ansluta sig till. Hon har en bokföringsfirma och behöver därför vara uppkopplad på internet.

Enligt Finne är det inte helt enkelt att få grannarna att bli medlemmar i andelslaget.

- På den väg som vi bor på finns det ingen annan fast bosättning och jag har inte hört att de andra skulle vara speciellt intresserade av att ansluta sig till fibernätet, säger hon.

Enligt Åsa Finne beror det här bland annat på att det finns alternativa internetanslutningar. Själv har hon en trådlös internetuppkoppling som för tillfället fungerar riktigt bra för hennes ändamål.

Många är nöjda som det är

Guy Källberg säger att de mest svårflirtade kunderna är just de som har en fungerande internetuppkoppling i dag, också utan fibernät.

- Många är nöjda med den internetkontakt de har och hur den fungerar i dag och det är svårt för dem att motivera för sig varför de skulle behöva förbättra den kontakten, säger han. Men det är just det här vi ska bemöta i vår kampanj.

Det ljusnar för fibern till Bromarv
Tenala och Bromarv får fiber
Motvind för fibernät i Bromarv
Fiber till Tenala och Bromarv byggs i sommar

Diskussion om artikeln