Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Då Kalle mördade Långben

Från 2014
Uppdaterad 10.06.2014 15:39.
Kalle Anka
Bildtext Kalle Anka är ingen musiker.
Bild: Egmont

Walt Disneys Kalle Anka fyller åttio år. Komiker Alfred Backa är en av den lata ankans tusentals fans och han minns nazistryktena, byxorna som inte existerade och mordet på Långben.

Alfred Backa
Bildtext Alfred Backa
Bild: Alfred Backa. Foto: Vincent Westberg

Alfred Backa började läsa Kalle Anka-serier innan han själv ens kunde läsa. Han beskriver Kalle som en antihjälte med ett gott hjärta.

- Han följer aldrig reglerna och är motsatsen till Musse Pigg. Men ändå försöker Kalle vara en god förälder till knattarna och han försöker vara en god brorson till Joakim von Anka men samtidigt är han också väldigt lättretlig och lat.

Precis som flera andra fans läser Backa serierna i tid och i otid.

- Jag har dedikerat allt för mycket av min tid till att läsa Kalle Anka. Så fort jag har lite tid över så läser jag lite. Jag sitter faktiskt och läser en serietidning just nu, säger Backa mitt under telefonintervjun.

Är det okej att Kalle inte har byxor?

Som så ofta då det diskuteras Kalle Anka slutar intervjun i en diskussion kring byxorna. Eller de icke-existerande byxorna.

- Om Kalle tar av sig sin tröja så lägger han alltid en handduk runt midjan. Det kan ju vara att det är något mitt på magen som han inte vill visa, för det finns väl en punkt mitt på magen man aldrig ser, resonerar Alfred Backa.

Då Kalle mördade Långben

Men också den mörka sidan av den glada ankan kommer fram under intervjun.

- Det sägs ju ibland att Kalle är nazist i någon serie. Men det stämmer ju inte. Han bara drömmer att han är nazist en gång, men det är en anti-nazistisk berättelse.
- Men det finns historier som inte går att försvara på något sätt, som då Kalle mördar Långben.

Kalle mördar Långben? Är du seriös?

- Ja, Kalle och Långben fiskar, Långben får en fisk, Kalle får fisken i huvudet, blir arg och kastar fisken på Långben så att Långben faller i vattnet och ber honom kasta ett rep så att Långben kan komma upp ur vattnet. Kalle kastar ett rep och säger att Långben ska binda det runt foten. Vad Långben inte vet är att repet är fastbundet i ett ankare, vilket Kalle följaktligen kastar ner i vattnet. Det betyder att Långben, som har bandet runt foten sjunker till botten och drunknar.

Så han dör ...

- Men Långben är med och mördas i flera andra serier. Så tydligen så dog han inte av det där, om inte Kalle har flera Långbens på lager.

Läs serien då Kalle mördar Långben här.

Läs också:

Kvack! Den evige olycksfågeln fyller 80

Mer om ämnet på Yle Arenan