Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Livet på spel för demokratin

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 09:43.
Livvakterna (16)
Bildtext Livvakterna
Bild: DR / Mike Kollöffel

En råkall januarimorgon anländer hoppfulla aspiranter till livvaktsutbildningen. Under tre veckor skall de genomgå tuffa fysiska och psykiska tester som bara ett fåtal klarar.

Bland de sökande finns säkerhetspoliserna Rasmus, Jonas och Jasmina. I en tid av vrede, fanatism och intolerans, där rädsla leder till paranoia och främlingshat, sätter de livet på spel för att skydda demokratin.

Programmet är inte längre tillgängligt
Trailer: Livvakterna / Henkivartijat - trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jasmine har växt upp i en intellektuell familj. Ett mordförsök på hennes egyptiska far blev utgångspunkten för hennes karriärsval och hennes tro på att skydda demokratin står över allt annat. Rasmus vill, sina fem år som polis till trots, alltid se det goda i människor. Han trivs med sitt jobb, men det har också kostat honom ett förhållande. Jonas i sin tur är före detta militär och kommer från trassliga hemförhållanden.

I serien får vi följa de tre livvakterna och deras kolleger i deras arbete. Varje uppdrag är potentiellt livsfarligt, oberoende om det handlar om att skydda en minister, en privatperson som hotats till livet eller övervaka terrormisstänkta. När den danska försvarsministern Henrik Skelbæk blir hotad blir de tre inkallade för övervakningsuppdrag. Ett uppdrag som tar dem ur askan i elden.

Livvakterna (16) (Livvagterne, Danmark)
Yle Fem tisdagar och onsdagar kl. 22.00 med start 10.6.2014
14 dagar på Yle Arenan
10 avsnitt
Repris från 2011

I rollerna: Cecilie Stenspil, Søren Vejby, André Babikian, Thomas W. Gabrielsson, Ditte Gråbøl, Tommy Kenter, Rasmus Bjerg, Ellen Hillingsø, m.fl.
Produktion: DR / samproduktion

Manuset till Livvakterna är skrivet av Mai Brostrøm och Peter Thorsboe. Författarparet står också bakom Mordkommissionen och Örnen som båda hedrats med en International Emmy Award. Serierna har fått stor uppmärksamhet i Norden och övriga världen. I Livvakterna får vi följa människor som värnar om det danska och det demokratiska i en föränderlig och ostabil värld. På så vis kan serien också ses som en del i samhällsdebatten.