Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Gyllene medelvägen är bäst”

Från 2014
Öl som avnjuts på terass
Bild: Yle/Sofia Ekblom

Sommar, sol, semester och tid att dricka mera alkohol. Njut av sommaren men känn dina gränser rekommenderar Barbro Sjöström-Laine som är förman på Borgå Missbrukarklinik.

Visst ska man njuta av sommaren och semestern tycker Sjöström-Laine. Samtidigt är det bra att vara på alerten, speciellt om det känns att alkoholvanorna börjar närma sig en gråzon. Det är bra att lite följa upp hur ofta och hur mycket det blir drucket. Sjöström-Laine menar att också i den här saken är den gyllene medelvägen den bästa. Alla har sitt eget ansvar och vid behov går det bra att kontakta Missbrukarkliniken även i preventivt syfte.

Stanna upp

Då alkoholsuget börjar kännas väldigt starkt är det bra att stanna upp och fundera på varför alkoholen behövs. Det är också bra att tänka igenom vad som möjligen kunde ligga i bakgrunden. Lätt blir drickande en vana. Först gäller det att bli medveten om att det är frågan om en vana.

-Sommaren är så kort i Finland och det gör att många tänker att nu ska vi njuta för fullt. Det finns nog alltid en liten topp för att dricka mera på sommaren säger Sjöström-Laine.

Den mest hektiska tiden på Missbrukarkliniken brukar vara på våren och hösten. Ändå finns det hela tiden en strid ström av klienter. På sommaren är det fullrulle. Gemene man kontaktar ofta på hösten efter en våt sommar.

Det är viktigt att stöda människan att stå på sina egna ben och hjälpa honom eller henne att fatta sina egna beslut. Då är det mindre sannolikt också att personen känner sig tvungen att dricka på sociala tillställningar. Det är okej att säga nej tack, även om kompisarna dricker.

-Nu är det ju lite tokigt i vårt land att man måste förklara mera att man inte dricker än det att man dricker säger Sjöström-Laine.

Var går en hälsosam gräns?

Marianne Korpi som är sjukskötare på Missbrukarkliniken säger att de nationella rekommendationerna just nu per vecka ligger på sexton portioner alkohol för kvinnor och tjugofyra för män. Själv upplever hon gränserna som ganska höga och tror att de kommer att komma neråt. Den egna kroppsvikten och eventuella sjukdomar påverkar hur mycket var och en tål.

Risken för olyckor ökar speciellt bland unga då de dricker starksprit. Ofta dricker den unga spriten i snabb takt och inser kanske inte i hur dåligt skick han/hon är. Olyckor sker då unga ger sig ut till exempel på vattnet och påverkade hoppar från båtar och bryggor. Korpi råder alla också att lämna cykeln och andra fortskaffningsmedel hemma. Hon har sett resultatet av många olyckor där någon försökt cykla hem från en fest i berusat tillstånd. Det är ingen vacker syn.

Semesterdrickande kan orsaka insomningssvårigheter, orolighet och i vissa fall aggressivitet.