Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inget stort motstånd mot byggplaner vid Pumpviken

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 10:19.
Invånarmöte om byggplanerna vid gamla yrkis vid Pumpviken i Karis.
Bildtext Annina Vainio från arkitektbyrå Jukka Turtiainen och stadsplaneringsarkitekt Simon Store var på plats på invånarmötet.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Under det allmänna invånarmötet om förslaget om detaljplan för Västra Nylands yrkesskola på tisdagskvällen (10.6) fick invånarna ställa frågor. Det var ett mycket lugnt och sakligt diskuterande möte, där invånarna undrade olika saker, och någon protesterade.

Kommunmedlemmar och intressenter får lämna in anmärkningar mot planförslaget under tiden 9-15.6 samt 4-24.8.2014.

Radio Vega Västnyland

4:18

Första frågeställaren under invånarmötet med sju personer undrade på vilket sätt staden Raseborg har visat hänsyn till grannarna i planläggningsarbetet.

Stadsplaneringsarkitekt Simon Store förklarade att man i första skedet hade tänkt ha de stora husen längre in på området, men nu är förslaget att de ska byggas närmast mot ån. Dessutom har man minskat antalet våningar i höghusen från fem till fyra.

Som helhet är tanken att miljön blir mycket mer välvårdad än den är nu, sade Store. Det ska bli ett välskött bostadsområde med kvalitativa ägarbostäder.

Planen godkänd till jul?

När är då allt byggt och klart att tas i bruk, undrade någon.

Tanken är, enligt Store, att detaljplanen ska godkännas av stadsfullmäktige före jul. Sedan ska vattennätet byggas, och asfalterade gator ska byggas. Men det är upp till markägaren i vilken ordning och takt området byggs ut.

Folk tvingas bygga småhus i två våningar för att skapa en enhetlig stadsbild, sade Store. Fasaden ska vara i rappad sten, med milda bleka färger i enlighet med funkisstilen.

Seniorbostäder?

Det skulle väl passa bra med seniorbostäder, hördes i invånarmötet.

Visst kan man tänka sig att en investerare köper upp ett av höghusen för att ha seniorbostäder, sade Store. Men det ska i så fall vara invånare som själva kan köra bil och klara sig. Planen godkänner inte resurserat serviceboende .

Överdimensionerat med fyra våningar

En invånare var upprörd och har haft mardrömmar eftersom det finns risk för att Pumpviken blir som östra Böle. Det känns väldigt överdimensionerat för en vanlig lekman som promenerar – med så här höga hus, sade invånaren.

Stadsplaneringsarkitekt Simon Store tror inte det finns någon risk för att det blir en sådan betongmiljö som i östra Böle. Och det blir nog lugnare trafik och mindre buller jämfört med då Kiilan koulu fanns på plats medan skolan i Kila renoverades.

Store förklarade under kvällen att det för markägaren kostar mycket att riva hus och att det krävs fyravåningshus för att det ska bli ekonomiskt lönsamt.

Raseborg vill undvika att områden förfaller

Staden Raseborg har som strategi att förtäta och ta itu med de utmaningar som finns på ett område – i det här fallet ett stort byggnadsbestånd som har tjänat sitt.

På det sättet kan de gamla miljöerna bevaras och området snyggas upp.

Om staden i stället skulle nonchalera problemet, kastas detta område sönder med sten och staden skulle i stället bygga där det är smidigast, förklarade Store.

Landskapet kring Pumpviken förtjänar lite högre hus på kullarna, sa han. Han jämför med Katarinahemmet och Västra Nylands folkhögskola, som också finns på kullar.

Småhus tappar i värde?

Någon var rädd för att småhusen intill kan förlora i värde om planerna blir verklighet.

- Jag skulle inte tro det, svarade Store, som utgår från att bostadsområdet blir mer attraktivt och att anseendet för området växer.

Mötet var klart efter drygt en timme.

24.5.14 Bostäder i en gammal bilhall i Karis

Diskussion om artikeln