Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brändö i skattetvist

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 09:57.
Skatteverket

Brändö kommun har den kraftigaste ökningen i skatteintäkter i landskapet Åland. Samtidigt kan en del av intäkterna glida över till Åbo.

Då kommunfullmäktige i Brändö den här veckan ska behandla förra årets bokslut så finns det ett plus på 270 000 euro i kassan, vilket är mycket för en kommun med 480 invånare.

Skatteintäkterna har ökat med 11 procent, men samtidigt kan man tappa en del av summan till Åbo. Det via en ovanlig skattetvist som kommunen har dragit till förvaltningsdomstolen.

Bosatt på Åland, skatt till Åbo

Tvisten berör en kommuninvånare som är mantalskriven och bor i Brändö men som jobbar och har en övernattningslägenhet i Åbo.

Skattemyndigheterna vill ge inkomstskatten till Åbo, ett beslut som Brändö kommun har vänt sig till Ålands förvaltningsdomstol med.

Enligt kommundirektör John Wrede måste man få beskatta i skärgården även om man jobbar i stan.

Skatteförvaltningen vill inte kommentera enskilda fall, utan säger att man beskattar kunderna där de har sitt "livscentrum", alltså har sina ekonomiska förbindelser och dylikt.

I ett utslag från högsta förvaltningsdomstolen 2001 beskattades en person inte i den kommun där han ansåg sig bo, utan i den kommun där han hade en andra bostad, där hans fru bodde och där han fortfarande jobbade deltid.

John Wrede säger att det är omöjligt för skärgårdskommunerna att överleva om invånarna beskattas i de kommuner där de jobbar. Han hänvisar till att Brändö är för långt borta från Åbo eller Mariehamn för att man ska kunna pendla dit dagligen.
- Alltså måste man ha en övernattningslägenhet där man jobbar.