Jihadisternas erövring av Mosul hotar hela regionen
Hundratusentals människor flyr nu Iraks näst största stad Mosul, efter att den extrema jihadiströrelsen ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien, tog över staden på tisdagen. Mosuls fall är en stor utmaning för den irakiska ledningen, hela regionen och för USA.
Bilder från Mosul, i norra Irak visar jihadister från Isis gå omkring och beundra sitt senaste byte, rader av amerikanska militärfordon. De första fordonen ska redan ha setts rulla över gränsen till Syrien.
Då jihadistmilisen tog över Iraks näststörsta stad igår, tog de samtidigt över militärbaser, polisstationer och banker. De fritog hundratals fångar och presumtiva vapenbröder. De fick tillgång till mängder med nya vapen, militärfordon och ammunition.
Enligt brittiska BBC var de irakiska soldaterna och poliserna i Mosul femton gånger flera än de anfallande jihadisterna. Trots det så slängde de ifrån sig sina uniformer och vapen och flydde hals över huvud. Enligt lokala invånare kastade en del barn sten efter de flyende soldaterna.
De senaste månadernas strider med jihadister i västra och norra Irak har tärt på de irakiska soldaterna. Enligt New York Times har tusentals demoraliserade soldater deserterat. Många av dem sunniter som har svag tillit till den irakiska regeringen.
Nyhetsbyrån Reuters citerar ett lokalt irakiskt militärbefäl som säger att det behövs en hel armé för att besegra ISIS. Enligt honom är jihadisterna så vältränade i gatustrider att de irakiska säkerhetsstyrkorna inte har en chans.
Hot mot hela regionen
ISIS är alltså en grupp vars våldsammaste metoder till och med terrornätverket al-Qaida tagit avstånd från. I övrigt har ISIS samma mål som al-Qaida - en islamisk stat som sträcker sig över gränsen mellan Irak och Syrien och förstås längre än så i framtiden.
ISIS är också den jihadistgrupp som lyckats locka till sig flest unga rekryter från utlandet, också från Europa.
Vita Huset har redan konstaterat att Mosuls fall är ett hot mot hela regionen. Vita Husets talesman sa också att det krävs mera än en militär lösning på situationen. Den irakiska ledningen måste nu försöka ena folket, shiiter och sunniter, i kampen mot jihadisterna.
En del rapporter ger vid handen att det inte bara är ISIS-relaterade jihadister som deltagit i erövringen av Mosul. Också andra grupperingar kan vara inblandade. Bland dem officerare och soldater från Iraks tidigare armé som USA upplöste i samband med ockupationen av Irak.
En majoritet av invånarna i Mosul är sunniter. Mosul beskrivs som den ekonomiska och politiska huvudstaden för Iraks sunnier. Staden var den sista stora irakiska staden som amerikanska trupper lyckades säkra innan de lämnade landet i slutet på år 2011. Motståndet mot den shiadominerade irakiska regeringen har bara vuxit i Mosul på senare tid.
"Vi kan vänta oss hårda strider"
Återerövringen av Mosul blir en stor utmaning för Iraks regering. Premiärminister Nuri al-Maliki sade att regeringen beslutat att omorganisera säkerhetsstyrkorna, beväpna civila i regionen och att utlysa undantagstillstånd.
Den irakiska militären har inte haft någon större framgång i sina försök att återerövra staden Fallujah som Isis erövrade redan i januari.
Michael West, analytiker vid Washington Institute for Near East Policy, har analyserat situationen för BBC. Enligt honom skulle det vara ISIS största seger hittills om milisen lyckas befästa sin kontroll över Mosul.
- Därför kan vi vänta oss hårda strider då den irakiska regeringen tvingas använda alla tillgängliga resurser för att återerövra Mosul, sade West. Trupper, nya lokala miliser, Iranstödda shiamiliser från södra Irak, kurdiska peshmerga-krigare och stöd från USA både vad gäller underrättelse och logistik.
Också West påpekar att det dessutom behövs politisk enighet i Irak för att regeringen ska kunna vinna den här striden.
På onsdagen meddelade Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari att Bagdad kommer att samarbeta med det autonoma Kurdistans trupper i norra Irak för att köra ut islamisterna ur Mosul.
ISIS avancerar vidare
Nyhetsbyrån AFP uppger att ISIS under de senaste dagarna också avancerat i sunnidominerade områden i närheten av oljestaden Kirkuk och i provinsen Saladin, norr om huvudstaden Bagdad.
På onsdagen gick ISIS in i staden Baiji, i Saladin-provinsen, där Iraks största oljeraffinaderi finns. Raffinaderiet förser största delen av de irakiska provinserna med oljeprodukter.
Jihadisterna ska ha tänt eld på polisstationen och domstolen i staden. De ska också ha skickat en delegation till oljeraffinaderiet för att övertyga dem som bevakar raffinaderiet att dra sig tillbaka.
Det är ändå oklart om ISIS kontrollerar raffinaderiet. Enligt vissa uppgifter måste de dra sig tillbaka när polisen och armén fick förstärkning.
Senare på onsdagen attackerade ISIS Tikrit, som var den förre diktatorn Saddam Husseins hemstad. Och enligt poliskällor som nyhetsbyrån AFP citerar har staden fallit och kontrolleras av islamister.