Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sommar året om i Nigeria

Från 2014
Olaniyi Makinde.
Bildtext Vasabon Olaniyi Makinde.
Bild: Yle/Anki Westergård

Olaniyi Makinde från Lagos i Nigeria ville skaffa sig en utbildning, och efter många om och men kom han till Vasa och Finland för cirka tio år sedan. Men trots att han kommer från Afrika tycker han att somrarna här är för varma, nu då han vant sig vid vårt klimat.

- Det är väldigt vackert här på somrarna och folk är ute mera, vilket påminner mig om mitt hemland, säger Olaniyi.

Han tycker det är kul med alla människor om somrarna och han uppskattar att det är så mycket aktiviteter på gång. Han tycker speciellt mycket om att gå på festivaler och om att resa under sommaren.

- Mina favoritresemål på sommaren är Österrike och Polen. Efter att ha vistats inomhus under flera, långa månader, är det härligt att kunna vara ute igen, säger han.

Helgen är semester

På frågan om hurudan sommaren i Nigeria är, säger han att han svarar som han alltid brukar: i Nigeria är det sommar året om. Nigeria har tropiskt regnskogsklimat i söder och där är både temperaturen och luftfuktigheten hög året runt. I norr råder dock ett torrare, halvtropiskt savann- eller stäppklimat.

Det som den finländska sommaren och Nigeria däremot har gemensamt är grillandet. I Nigeria grillar man mycket majs, bananer och olika slags kött. Om vi i Finland lever upp till sommaren, så gör man det på motsvarande sätt under helgerna i Nigeria. Helgen är en enda stor fest samtidigt som man passar på att ladda batterierna.

På landsbygden är naturen storslagen och dofterna exotiska. Man kan man till och med urskilja olika träd, blommor och växter enbart genom de dofter de utsöndrar, berättar Olaniyi.

Antalet folkgrupper i Nigeria är cirka 250, och lika många lokala språk finns det. Drygt två tredjedelar av invånarna tillhör dock en av de tre dominerande grupperna som talar hausa, yoruba eller igbo.

- Vi har inget som heter sommar på mitt språk, eftersom det är sommar året om. Vi har bara regn-, och torrperiod, så vi behöver inget ord för just sommar, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan