Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Dubbelspel i 1790-talets Sverige

Från 2014
Uppdaterad 14.04.2016 12:06.

Anno 1790 - mord, förbjuden kärlek och farliga dubbelspel i 1790-talets Sverige.

Historien kretsar kring läkaren och poliskommissarien Johan Gustav Dåådh som med okonventionella metoder löser grymma brott. Dåådh har hjältemodigt tjänat konungen som fältskär i kriget mot Ryssland och vid hemkomsten accepterar han en tjänst som kvarterskommissarie hos polismästaren Wahlstedt.

Men Dåådh bär på mörka hemligheter. Han är republikan, ateist och en fritänkare. Hans medhjälpare Simon Freund är hans raka motsats i det mesta, men de förenas i kampen för rättvisa.

Dessutom förälskar sig Dåådh och Wahlstedts hustru Magdalena i varandra. Berättelsen rör sig mellan samhällsklasser och blandar action, täta dialoger och modern musik.

Anno 1790 (16)
Bildtext Huvudkaraktärerna i Anno 1790. På bilden från vänster Magdalena Wahlstedt (Linda Zilliacus), Johan Gustav Dåådh (Peter Eggers), Carl Fredrik Wahlstedt (Johan H:son Kjellgren) och Simon Freund (Joel Spira).
Bild: SVT / Peter Cederling

Tuffa inspelningar

Yle X3M intervjuade Linda Zilliacus, som har en av de bärande rollerna i dramaserien, inför premiären. Trots att miljöerna och kostymerna i serien kan se glamorösa ut vittnar Zilliacus om allt annat än lätta inspelningar. Det var både opraktiskt och snorigt att spela in den historiska deckarserien.

- Vi filmade med en helt fantastisk kamera som är så ljuskänslig att vi bara hade stearinljus och gasolbrännare som belysning. Det gör att ljuset och bilderna i serien är helt fantastiska, men vi skådespelare stod mitt i röken. Efter en inspelningsdag snöt man ganska mycket sot, säger Linda.

Läs hela intervjun i artikeln Råttor och hästskit på inspelningarna.

Orginaltitel: Anno 1790 (16)
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Repris från 2011

I rollerna: Linda Zilliacus, Peter Eggers, Joel Spira, Johan H:son Kjellgren, Thorsten Flinck m.fl.
Regi: Rickard Petrelius, Levan Akin & Kristina Humle
På en originalidé av seriens exekutiva producent Johan Mardell och huvudförfattaren Jonas Frykberg

Serien produceras av Pampas Produktion för SVT. Samproducenter är Yle, TV2 Norge, DR ARD och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Mer om ämnet på Yle Arenan