Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Torr och het sommar i Australien

Från 2014
Uppdaterad 01.07.2014 16:12.
Paul Dunn.
Bildtext Paul Dunn från Australien.
Bild: Yle/Anki Westergård

Australiensaren Paul Dunn från Melbourne kallar den finländska sommaren för den gröna sommaren. Han är van vid betydligt torrare och hetare sommarklimat, och njuter av våra måttliga temperaturer.

- Ljuset här är häftigt. Det känns som om somrarna är längre än vad de egentligen är eftersom det är så ljust under stora delar av dygnet, säger Paul.

Han har bott i Vasa i sammanlagt cirka tolv år och har familj här. Det han gillar mest med den finländska sommaren är att det är så grönt och att allt blommar, för i Australien är somrarna så heta att all växtlighet vissnar och bränns bort av den stekande solen.

Paul tycker att somrarna här påminner om den australiensiska våren, i alla fall den i hans hemtrakter kring Melbourne. Australien är ett stort land med ett mycket varierande klimat som kan delas in i huvudsak i tre klimatzoner: tropisk i norr, subtropisk i mellersta delarna och tempererat i söder.

Paul uppskattar alla våra sommartraditioner, men speciellt mycket tycker han om att grilla. Att åka till vänners sommarstuga och fiska är också populärt. Det han däremot har aningen svårt med är vår fäbless för nypotatis.

- Tyvärr, den grejen förstår jag mig inte på, säger han.

Eftersom Australien ligger på södra halvklotet så har de sommar då vi har vinter och vice versa. Från december till februari är det sommar där och det är då som barnen i Australien har sitt sommarlov. Det är extremt hett i Australien på sommaren, så hett att man inte kan vistas i solen utan skydd – annars bränner man sig rejält. Den varma luften kommer i vågor, ofta följt av en storm, och det blir upp till 45 grader varmt.

- Och man måste ändå jobba och leva. De som måste rasta hunden gör det i gryningen då det ännu inte hunnit bli så hett, säger Paul.

Med hettan kommer bränderna

Och på tal om djur: Australien är ju känt för sina många får. Hur klarar de en sådan hetta, med all den ullen, kan man ju fråga sig, men fårens ull fungerar konstigt nog som isolering så att de istället kyls ner.

Den australiensiska sommaren är även känd för sina bränder.

- Bränderna är ett bevis på hur intensiv hettan där är. Ibland uppstår bränderna för att folk är oförsiktiga, ibland har de antänts av till exempel glas som reflekterat, säger Paul.

Bränderna orsakar stor förödelse, Paul har vänner vars hem brunnit ner. Det finns även så kallade kontrollerade bränder som antänds av brandkåren för återväxtens skull. En av de värsta bränderna i Australien under de senaste åren var den år 2007, då branden var utom all kontroll.

- Då brändes det ner ett område ungefär lika stort som från Vasa till Jyväskylä vidare till Tammerfors fram till kusten, förklarar Paul.

Det här är en del av Radiohusets sommarserie där vi varje tisdag möter inflyttade finländare som jämför den finska sommaren med sommaren i hemlandet. Den 24 juni berättade Olaniyi Makinde om den nigerianska sommaren.

Mer om ämnet på Yle Arenan