Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Magisk sommar i Tadzjikistan

Från 2014
Uppdaterad 08.07.2014 16:01.
Natalia Pada.
Bildtext Natalia Pada från Korsholm.
Bild: Yle/Anki Westergård

Den finländska sommaren skulle gärna få vara både längre och varmare, tycker Natalia Pada, bosatt i Korsholm. Hon kommer ursprungligen från Tadzjikistan, som är en stat i Centralasien som gränsar till Afghanistan, Kina, Kirgizistan och Uzbekistan.

Natalia är ryskspråkig, och tillhörde alltså den ryskspråkiga befolkningen i Tadzjikistan. Till Finland kom hon för åtta år sedan.

- På sommaren är vi ute nästan hela tiden. Vi far gärna på picknick eller åker och tittar på djur eftersom vi har små barn, säger hon. Och så gillar de att vara ute på sommarstugan.

Då hon kom hit fascinerades hon av det finländska sättet att fira midsommar.

- Jag tycker om förberedelserna kring midsommaren och så klart själva firandet, det är nästan en större högtid än jul här, säger Natalia.

Den tadzjikiska fruktträdgården

Då Natalia var 17 år flyttade familjen till Moskva. Men hurudana var somrarna där hon växte upp i Tadzjikistan?

- Det är långa och varma somrar. Våren börjar redan i mars och då börjar allt blomma, säger hon.

I juli brukade det bli så varmt i Tadzjikistan att Natalias föräldrar skickade iväg barnen till Ryssland. Då hade blommorna blommat ut och gräset torkat bort. I Tadzjikistan finns det mycket berg, och bergskedjan Pamir var ett populärt utflyktsmål för Natalias familj.

- Det var så vackert på våren i bergen, alla blommor och växter och färger var helt magiska, man kan inte ens föreställa sig det om man inte sett det, säger hon.

Då det var varmt åkte familjen varje helg till sjöar där de badade och åt färsk frukt som växte vilt. De hade även en egen datja, där de odlade all möjlig frukt.

- Frukterna mognade snabbt, det var bara att gå omkring i trädgården och plocka; äppel, persika, päron, aprikoser, vindruvor, minns Natalia.

Hon har även ett speciellt minne av sommaren i sitt forna hemland:

- Då det var som allra varmast brukade de gamla tadzjikerna samlas vid tehus och insvepta i heta, tjocka bomullsrockar sörplade de grönt te hela dagarna eftersom kombinationen gjorde att kroppen svalkades ner, säger Natalia.

I Radiohusets sommarserie om inflyttade finländare har vi också träffat Paul Dunn från Australien och Olaniyi Makinde från Nigeria. Tisdagen den 15 juli jämför John Stolker från Nederländerna sommaren i sitt forna hemland med sommaren i Finland.

Mer om ämnet på Yle Arenan