Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Den vackra holländska himlen

Från 2014
Uppdaterad 16.07.2014 13:21.
John Stolker.
Bildtext Holländaren John Stolker.
Bild: Yle/Anki Westergård

John Stolker från Groningen i Holland gillar de finländska somrarna. De är inte så heta som i Holland och det är inte lika stressigt som under det övriga året. Han trivs med den avslappnade atmosfären på sommaren.

John kom till Finland för snart 15 år sedan, och bor nu mera i Korsholm. Det han ogillar med de finländska somrarna är ljuset om nätterna, eftersom det är så svårt att sova då.

- Klockan 23 på kvällen är det alltid helt mörkt i Holland, säger han.

John och hans familj gillar att surfa, simma och att resa och passa på att träffa släktingar på sommaren. Familjen har ännu inte fallit för den finländska traditionen och skaffat sig en sommarstuga, men man vet aldrig, menar John.

- Om vi hittar ett bra ställe så kanske vi slår till, säger han.

Segling populärt

Det vad John minns från sina barndomssomrar i Nederländerna är att de seglade mycket, eftersom de hade en yacht. Det finns många öar vid den nederländska kusten, till exempel Texel är ett populärt resemål. Också i städerna fylls kanalerna med små båtar. Parkerna är dessutom fulla av människor på picknick och terrasserna är fyllda till bristningsgränsen.

Många holländare åker till de olika sjöarna som finns i Nederländerna och testar olika vattensporter eller bara hänger på stranden.

Eftersom Nederländerna är beläget vid Nordsjön har man ett typiskt milt kustklimat. Det här gör att det regnar rätt ofta där. Nederländerna är med andra ord kanske inte direkt känt för sitt vackra väder, men däremot är det känt för sin vackra himmel. De så kallade cumulusmolnen har inspirerat många berömda holländska målare genom tiderna. Holländskan har olika namn för olika typer av moln, beroende på vilken form de har och vad de liknar.

John tycker det är för varmt i Holland på somrarna, och han tycker att vädret har ändrat under de senaste åren och att det blivit blåsigare både där och här i Finland. En annan sak länderna har gemensamt vad gäller sommaren är det ivriga grillandet.

- Men i Nederländerna är det ofta så varmt att det inte rekommenderas, säger han.

I Radiohusets sommarserie om inflyttade finländare har vi också träffat Paul Dunn från Australien, Olaniyi Makinde från Nigeria och Natalia Pada från Tadzjikistan.

Mer om ämnet på Yle Arenan