Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Den omätliga isländska sommarvyn

Från 2014
Uppdaterad 29.07.2014 10:40.
Stefán Sturla Sigurjónsson.
Bildtext Sundombon Stefán Sturla Sigurjónsson från Island.
Bild: Yle/Anki Westergård

Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

- Sommaren här är varken för varm eller för lång, säger Stefán.

I övrigt är somrarna i Vasa och Island ganska lika, för Reykjavik ligger på ungefär samma breddgrader som Jakobstad. Somrarna spenderar Stefán utomhus. Han har islandshästar så sommaren för honom är hästarnas tid.

Det Stefán saknade då han och hans familj flyttade till Österbotten från Island var bergen.

- Men det som istället finns här är skogen, alla gröna träd, säger han.

Kulturellt tycker Stefán inte att det är mycket som skiljer de bägge länderna åt, men sommarstugelivet var för honom lite överraskande.

- Vi har nog stugor på Island också men vi har inte det båt-, och stugliv som finns här där man flyttar ut till stugan under sommaren, säger han.

Den isländska sommaren är den absolut bästa, tycker Stefán. Han jämför dess färger med de färger vi ser här på hösten; gult, rött, orange.

- Det är tusentals färger i bergen, i mossan, i gräset, i blommorna, säger han.

Mäktiga vyer

Eftersom det inte växer annat än odlad skog på Island, så kan man se flera hundra kilometer utan att sikten skyms. Vyerna är hisnande. Islänningarna är inte lika intresserade av sitt sommarväder som vi är, eftersom deras sommar alltid är sval. Juli har till exempel en medeltemperatur på 11 grader. Stefán jämför den isländska sommaren med de temperaturer vi brukar ha i april.

Då Stefáns fru Petra flyttade till Island, anlände de med båt till Seyðisfjörður som ligger på östra Island, och körde under några dagars tid genom Island med Reykjavik som mål. Detta var under tidig sommar, och vädret var strålande klart. Då stannade Stefán uppe på ett berg för att visa sin fru den spektakulära utsikten.

- Himlen hade aldrig varit så klar, man kunde se flera hundra kilometer in i landet. Vi såg Vatnajökulls glaciär på sydöstra sidan och vi stod på den nordöstra sidan. Vi såg fjordarna och ut till havet, berättar Stefán.

Den spektakulära isländska vyn gjorde dock sådant stort intryck på den då nyblivna frun att hon blev aningen skrämd.

- Vi körde sedan vidare mot Reykjavik och stannade på ett berg och hade picnic i halare och 10 grader. Jag tyckte det var jätteromantiskt men hon tyckte nog mest att det var kallt, säger Stefán.

Mer om ämnet på Yle Arenan