Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Från San Salvador till Replot

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 15:40.
Patricia Moliis.
Bildtext Patricia Moliis flyttade från San Salvador till Replot.
Bild: Yle/Anki Westergård

Då Patricia Moliis kom till Finland från El Salvador för 17 år sedan fick hon en chock då hon förstod hur kall den finländska sommaren kan vara. Idag beskriver hon den finländska sommaren som ”mycket varierande”.

- Ena dagen är det full sommar, nästa dag är det jättekallt och det kan till och med hagla, säger hon.

Patricia minns tydligt dagen då hon och hennes syster kom hit. Det var i slutet av maj och de hade ringt och frågat hurudant vädret var så att de skulle veta hur de skulle vara klädda. De fick svaret att det är sommar, så de klädde sig enligt det. Men då de klev av flygplanet tyckte de att det var alldeles rysligt kallt, fast finländarna själva tyckte att det var sommarväder.

Patricia och hennes familj är bosatta i Replot utanför Vasa. På sommaren brukar Patricia och familjen flytta ut till sommarstugan. Barnen simmar mycket och Patricia tycker om lugnet på stugan. Den finländska traditionella sommarmaten med bland annat sill och potatis, gillar hon.

Somrarna i El Salvador är mycket varma, 30-35 plusgrader året runt. Ibland faller det ett svalkande regn men annars är det varmt och soligt. Många föredrar att söka sig upp i bergen för att få lite svalka.

Vilda orkidéer

Det blommar året runt i El Salvador. Till exempel orkidéer växer vilt där. Patricia minns hur hennes mamma älskade orkidéer och eftersom de växer naturligt i träd i fuktigt klimat, så fick familjens barn klättra i träden för att plocka orkidéer åt mamman.

- Och det finns så mycket frukt! Alla möjliga bananer, mangon, sådana frukter som inte ens finns att få här. De smakar dessutom helt annorlunda då man köper dem i butiken än då man äter dem färska där hemma, säger Patricia.

Med El Salvador uppskattade hon att man inte måste klä på sig så mycket kläder varje gång man skulle ut. Man behöver sällan heller undra vad det skall bli för väder eftersom man kan utgå från att det blir varmt. Hon saknar även färgerna hos till exempel fåglarna i sitt forna hemland, som är otroligt färggranna.

- Orangea, turkosa, rosa… de har regnbågens alla färger, säger Patricia.

Mer om ämnet på Yle Arenan