Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sannfinländarnas grupp ECR för fram muslim som talman

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 15:14.
Sajjad Karim
Bild: © European Union 2014 - EP

Sannfinländarnas grupp i Europaparlamentet, högerkonservativa ECR, för fram en muslim som kandidat till talmansposten i parlamentet.

Enligt webbsidan Euractive har ECR nominerat britten Sajjad Karim. Karim har suttit i parlamentet sedan 2005, och är den första muslimen som har valts in i parlamentet från Storbritannien.

Karim säger att bilden av EU har blivit fläckad efter de högerextrema partiernas frammarsch i Europaparlamentsvalet.

- Förstörarna i extremhögern och extremvänstern är den största utmaningen jämfört med förra mandatperioden. De kommer att göra allt för att försöka paralysera parlamentets arbete, säger Sajjad Karim i en intervju till EUbloggen.

- Jag kan vara en symbol för det moderna Europa och ingjuta hopp, säger han.

Valet av Sajjad Karim var enhälligt, vilket betyder att också Sannfinländarna och Dansk folkeparti har ställt sig bakom honom. Sannfinländarnas färska parlamentariker Jussi Halla-aho har tidigare dömts för hets mot folkgrupp, efter att ha uttalat sig kränkande om islam i sin blogg.

Enligt Euractive är Sajjad Karims chanser att bli vald till talman ändå små. Efter de senaste valen har parlamentets två största grupperingar, centerhögergruppen EPP och socialdemokratiska S&D, delat på talmansposten.

Sajjad Karims hemsida.

Diskussion om artikeln