Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

När semestern förblir en dröm

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 15:29.
Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet.
Bild: sxc.hu

Några veckors betald semester känns som en självklarhet för de flesta finländare. Men faktum är att semestern är en lyx som inte alls är alla förunnad. Går det att ha en bra sommar i alla fall?

Nina Robinsson har alltid vetat att hon ville bli lärare. År 2002 tog hon sin examen som grundskollärare i samhällsorienterade ämnen, men de senaste åren har hon fått nöja sig med vikariat. Den här sommaren är Nina arbetslös eftersom hennes sista anställning tog slut den 31 maj då skolorna slutade.

- De gånger man har lyckats få ett ettårigt vikariat får man ju lön på semestern och det ger ju en helt annan trygghet. Men nu blev det inte så.

Nina har ändå valt att inte söka ett annat jobb till sommaren utan att vila sig efter det hektiska skolåret. Ett förfarande som hennes fastanställda kolleger kan ta för givet.

- Det känns orättvist, men jag vet ju också att många av de kolleger som nu har en fastanställning fick kämpa länge för att nå dit. Så jag unnar dem förstås den betalda semestern, men lite bittert känns det ju.

Som ensamförsörjande tvåbarnsmamma blir det dock inga storslagna planer för sommarledigheten. Pengarna räcker helt enkelt inte till.

- Klart att jag kunde ha varit förståndig och sparat under året, men nu blev det inte så och då kan jag inte riktigt unna mig en resa, säger Nina Robinsson. Min flicka som är tio år gammal har länge frågat om vi inte skulle kunna resa någonstans, och då är jag ju tvungen att förklara att det inte går i det här skedet. Det känns tråkigt.

Avsaknaden av semester en livsstil

För Sara Bondegård, som är fotograf och egenföretagare, är sommaren högsäsong. Någon egentlig semester blir det inte.

Sara Bondegård i sitt arbetsrum på Christina Office
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Jag brukar försöka vara ledig under de lugnare perioderna istället, dvs mitt i vintern och se det som min semester. Men det går förstås inte att jämföra med betald sommarsemester...

Vid det här laget är Sara så van vid att arbeta på somrarna att hon nästan ser det som en livsstil. Familjen är sommarledig medan Sara arbetar för fulla muggar.

- Den här sommaren ska jag försöka ta en ledig vecka i alla fall så vi kan göra någonting tillsammans. Då gäller det nästan att åka bort så att det inte går att haka på ett jobb. Om jag är hemma finns alltid risken att jag rycker in fast jag tänkt vara ledig.

Sara tycker inte att sommaren blir sämre av att man arbetar. Men det gäller att sätta gränser för sig själv, inte arbeta dygnet runt utan ta vara på fritiden.

- För mig räcker det att få pyssla i trädgården, fara ut med båten och umgås med familjen. Men man kommer ju inte ifrån att barnen tycker att jag kunde vara hemma lite mera, konstaterar Sara Bondegård.

Så får du en lyckas sommar utan semester

Katarina Hellén jobbar som forskardoktor vid Vasa universitet och har forskat i fenomenet lycka.

- Lycka är till stora delar genetiskt. En del människor är lyckliga av naturen och klarar därför av att hantera mycket stress. Andra är känsligare och tål inte den osäkerhet som till exempel arbetslöshet innebär.

Katarina Hellén, föreläsare i marknadsföring på Vasa universitet.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Men är det ens möjligt att vara lycklig under sommaren fast man inte har någon semester?

- Det är det säkert, i andra länder tycker de ju att det här finska systemet med lång betald semster är väldigt konstigt, och de verkar ju klara sig!

Här är Katarina Helléns bästa tips för den som inte har semster men vill njuta av sommaren i alla fall.

Variation. Hjärnan tycker om arbete, vi är faktiskt gjorda för att arbeta men inte för att göra precis samma sak hela tiden. Så variera dina arbetsuppgifter så mycket du kan och ta små avbrott i vardagen.

Socialt umgänge. Fast man själv arbetar hela sommaren kanske vännerna är lediga och mera flexibla än vanligt. Så boka in träffar!

Aktiviteter
. Det behöver inte vara fråga om dyra resor till andra länder. Att till exempel besöka en naturstig eller gå till standen räcker långt.

Projekt. Testa att odla nånting, pröva en ny motionsform, utmana dig själv. Hjärnan mår bra av att planera sådant du tycker är roligt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.