Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Målaren Victor Westerholm får egen naturstig i Nagu

Från 2014
Uppdaterad 17.06.2014 10:01.
Nina Söderlund och Rune Franzén inviger Westerholmstigen i Södra hamnen i Nagu på lördag. Då avtäcks också  Westerholmstigens första informationsskylt.
Bildtext Nina Söderlund och Rune Franzén ser fram emot lördagens invigning av Westerholmstigen.

Landskapsmålaren Victor Westerholm har fått en egen natur- och kulturstig i Nagu. Stigen går under namnet Westerholmstigen och börjar vid Kyrkbacken och fortsätter till Ernholm i Nagu där Westerholm tillbringade mycket tid hos sin mormor.

Victor Westerholm föddes 1860 i Åbo, men båda hans föräldrar var från Nagu och större delen av hans släkt bodde också där.

Nagu var också platsen där hans intresse för målande väcktes. Ändå är det få som känner till Victor Westerholms koppling till Nagu.

Med Westerholmstigen vill föreningen Pro Nagu i samarbete med kulturföreningen Multiculti informera dagens Nagubor och turister om var Westerholm började sin konstnärliga bana och samtidigt berätta hur Nagu såg ut under målarens barndom.

Westerholmstigen har arbetats fram av Naguborna Rune Franzén, Gitta Franzén, Nina Söderlund, Matilda Åberg och Dan Strömberg och består av 14 informationstavlor. Matilda Åberg har planerat tavlorna och Hazel Salminen har översatt texterna.

Westerholmstigen invigs på lördag den 14 juni kl. 12.15 i Södra hamnen i Nagu i samband med potatisfestivalen De vita päron. Efter invigningen har besökarna möjlighet att delta i en guidad rundtur längs med Westerholmstigen.

Rune Franzén och Nina Söderlund berättar mer om hur idén till Westerholmstigen väcktes och tar oss med på en liten rundtur längs stigen.