Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Lär dig franska med Eva & Manu

Från 2014
Eva och Manu
Bildtext Eva & Manu är ena glada prickar.

Eva är från Jyväskylä och Manu från Paris. Deras vägar korsades och ljuv musik uppstod. I alla fall efter att de slutat hata varandra.

Eva & Manu är snart aktuella med sitt andra album. Det ska komma ut i slutet av augusti, men redan nu snurrar deras nyaste singel Cinnamon Hearts på radiokanalerna.

Rykten säger att ni möttes utomlands och blev kära, och därefter reste omkring i Europa i en minivan. Stämmer det?

- Ja, i grunden stämmer det ryktet, säger Eva.

Eva och Manu är fortarande kära, och gör dessutom musik ihop, något som inte alltid är så jättelätt.

- Det är svårt att göra musik och älska samtidigt, säger Manu.

Ni kommer från väldigt olika bakgrunder. Eva kommer från lilla gråa deprimerande Jyväskylä och du kommer romantikens PARIS! Hur möts ni i musiken?

- Jag skulle inte säga att Eva är någon deprimerad Jyväskyläbo. Vi är båda ganska långt ifrån våra hemtrakter. Jag tänker inte på Paris som mitt hem. Jag njuter inte av staden så mycket – den är stressig, smutsig och luktar illa. Och folk är arga. När du bor i Paris, och kommer hem, så är det enda du vill göra att ta en dusch. I Helsingfors behöver du inte duscha, det är mycket fräschare.

Man kunde kanske tro att Eva föll som en fura när hon hörde att Manu var fransk, men så är inte alls fallet.

- Nej, jag hatade honom först. Han trodde jag var någon annan, någon från hans hemstad. Jag trodde att han var en arrogant fransk kille. Han gick omkring där med jackan på axeln.

Men hur blev ni ett par?

- Inget hände då, för jag var så chockad över att hon var så elak. Hon bjöd in mig på fester i säkert ett år efteråt men jag tackade alltid nej, ända tills jag en dag bjöd in henne till min födelsedagsfest, berättar Manu.

En fras eller två

Vi är givetvis intresserade av att få veta hur vi bäst fångar i en fransos eller fransyska. Vad ska vi liksom säga för att få en kyss? Manu har svaret (och i klippet hör du hur fraserna ska uttalas).

- Du kan säga något om ditt självförtroende, som till exempel "titta på mig" (regardez moi) eller kanske "lämna mig ifred" (laissez-moi tranquille), säger han.

Några korta frågor

Och så måste vi så klart ställa några kortisar för att få klarhet i vem personerna bakom duon Eva & Manu egentligen är.

Ni har bilat runt i Europa – vem är bättre på att köra en minivan?

- Det där är en svår en. Men jag är nog jättebra, säger Eva.

Vem gör bättre låtar?

- Nu måste vi vara diplomatiska. Vi säger 50/50. Eva är en bättre popskrivare och jag är en bättre folkskrivare, säger Manu.

Vem springer ut från studion först när ni bråkar?

- Jag, jag blir så arg. I går sprang jag ut när han sa att jag sjöng dåligt, säger Eva.

Vem tar det längst tid för att fixa frisyren?

- Eva, helt klart. Förra veckan spelade vi in vår musikvideo, och Eva fixade sitt hår varje dag. Det tog cirka två eller tre timmar per gång. Hennes locktång är så dålig, men jag nu har jag i alla fall köpt en ny hårtork åt henne, säger Manu.

Ni har gjort en cover på låten Lonely Boy, varför det?

- Det är en bra sång. Vi älskar The Black Keys så det var naturligt att göra en cover på Lonely Boy till det senaste albumet.

Och glöm inte att lyssna på hela intervjun i ljudklippet uppe på sidan. Då får du också veta varför fransmännen tror att Europa tar slut vid Helsingfors.