Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En av dem blir statsminister

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 20:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ingen av de tre kandidaterna för ordförandeposten i Samlingspartiet är solklar favorit. Kampen mellan Paula Risikko, Jan Vapaavuori och Alexander Stubb har hittills varit schysst åtminstone utåt. Men under de kommande dagarna hårdnar kampen om de 850 delegaternas röster.

Viktor Norrmann, studerande från Tammerfors stöder Paula Risikko i omröstningen på partikngressen i Lahtis på lördag.

- Jag stöder Paula Risikko. Hon blir den bästa statsministern och hon kommer att leda vårt parti till valseger nästa år, säger Viktor Norrmann.

Paula Risikko

Paula Risikko, 54, är den äldsta av de tre kandidaterna, och är också den enda kvinnan. Hon är född i Ylihärmä och bosatt i Seinäjoki och har därmed ett starkt stöd i Österbotten och i allmänhet på landsbygden. Risikko studerade till sjuksköterska, men fortsatte med studierna och disputerade i vårdvetenskap vid Tammerfors universitet år 1997.

Risikko har varit riksdagsledamot sedan valet 2003. Hon har varit omsorgsminister i Vanhanen II-regeringen och i Kiviniemis regering. I Katainens regering är hon social- och hälsovårdsminister.

Bildtext Paula Risikko
Bild: Yle

Paula Risikko är en pragmatiskt lagd politiker med stor kunskap om social- och hälsovårdsfrågor. I intervjuer har hon också påpekat att Finland behöver ett nytt tillväxtpaket. Risikko är ingen utpräglad ideologisk politiker, men på en punkt skiljer hon sig från de två övriga kandidaterna: hon är värdekonservativ och hon godkänner inte yttre adoption för samkönade par.

Alexander Stubb

Skulle folket få välja Samlingspartiets ordförande skulle han heta Alexander Stubb. Men det är partikongressdelegaterna som har sista ordet. En av dem som stöder Stubb är pensionären Raija Tölkkö från Borgå.

- Jag stöder Alexander Stubb. Han är sakkunnig, språkkunnig och har ett brett nätverk i Europa. Han har varit i EU många år och därför känner han till de här frågorna, säger Raija Tölkkö.

Alexander Stubb, 46, är Helsingforsbo som tillbringade en del av tonåren i USA och studerade i Belgien. Han disputerade vid London School of Economics med en avhandling om EU. Stubb har jobbat som forskare och sakkunnig vid Utrikesministeriet och som rådgivare åt EU:s dåvarande kommissionsordförande Romano Prodi.

Alexander Stubb vid Gullranda
Bildtext Alexander Stubb
Bild: Str / Lehtikuva /Tatu Lertola

Stubb valdes till Europaparlamentet år 2004 med det näststörsta röstetalet. År 2008 tog han över utrikesministerposten efter Ilkka Kanerva som tvingades avgå på grund av en sms-skandal. I Katainens regering är Stubb utrikeshandels- och Europaminister.

Av de tre kandidaterna har Stubb den klart största erfarenheten av utrikes- och EU-frågor. Däremot kan han ge ett aningen osäkert eller vagt intryck när det gäller inrikesfrågor. I ekonomiska frågor är han helt klart en högerpolitiker, men i sociala frågor är han närmast värdeliberal.

Jan Vapaavuori

Lauri Skön, studerande från Helsingfors kommer att ge sin röst åt Jan Vapaavuori på lördagen i Lahtis.

- Janne är verkligen hård på att förhandla, men kan också ge efter om det behövs. Jag tror att han är den bästa personen för att driva en så samlingspartistisk politik som möjligt i regeringen, säger Lauri Skön.

Jan Vapaavuori, 49, är också han Helsingforsbo. Vapaavuori kommer från en tvåspråkig familj, men han har gått i finsk skola. Han är jurist till utbildningen och jobbade en kort tid som forskare vid Helsingfors universitet.

Sin politiska karriär inledde Vapaavuori som informationssekreterare för Samlingspartiets riksdagsgrupp och senare som specialmedarbetare till tre olika ministrar i tre olika regeringar. I Helsingfors stadsfullmäktige har Vapaavuori suttit sedan 1996. År 2003 valdes han till riksdagen.

Efter valet 2007 blev han bostadsminister i Vanhanen II-regering och i november 2012 blev han näringsminister i Katainens regering efter Jyri Häkämies som blev vd för Näringslivet i Finland (EK).

Jan Vapaavuori
Bildtext Jan Vapaavuori
Bild: Yle

Jan Vapaavuori har profilerat sig som en näringslivspolitiker. Han betonar marknadsekonomin, men är ändå inte beredd att helt riva upp olika former av näringslivsstöd. Den senaste tiden har han betonat vikten av att Finland inte får skuldsätta sig i den takt som hittills har skett.

Ekonomiskt är Vapaavuori konservativ högerpolitiker, men också värdeliberal när det gäller en jämställd äktenskapslag. Ett par domar i ungdomen för misshandel och stöld kommer att förfölja honom under hela hans politiska karriär.

Enligt en kartläggning som Yle Nyheter har gjort stöder sju av tretton distriktsordförande Alexander Stubb i ordförandevalet. Men valet på lördag görs av delegaterna och de är inte bundna av distriktsledningarnas åsikt.