Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Rambeslut kan ses över

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Finansminister Antti Rinne

Finansminister Antti Rinne (SDP) kräver att ett nytt tillväxtpaket görs upp. Han anser att de 600 miljoner som man tidigare har kommit överens om bara är början.

- Vi behöver ett nytt tillväxtpaket. Åtgärder som inverkar snabbt är till exempel att sätta fart på bostadsbyggandet och infrastuktur inom trafiken, sade Rinne inför riksdagen på onsdagen. Det var Rinnes första framträdande inför riksdagen efter att han utnämndes till minister.

Rinne anser att paketet måste diskuteras under miniregeringsförhandlingarna nästa vecka.

- Huvuduppmärksamheten under förhandlingarna bör ligga på att sy ihop det här paketet, sade Rinne.

Riksdagen behandlade i onsdags regeringens förslag om ekonomiska ramar för de kommande åren.

Rinne sade att överenskommelser i rambesluten måste utvärderas på nytt till exempel ur barnfamiljernas synvinkel och med tanke på utkomsten för personer som är beroende av socialstöd.

- Vid behov måste man kunna göra förändringar i de beslut som har fattats, sade Rinne.

Jyrki Katainen (Saml) som sitter sina sista dagar som statsminister är inte förtjust i att riva upp rambesluten. Det ger fel signaler åt dem som investerar sina egna eller sitt företags medel i framtiden, anser Katainen.

Att hålla fast vid ramarna är en helt avgörande fråga, anser Katainen.

Katainen påpekar att Finlands ekonomiska problem är strukturella och att de ekonomiska strukturerna inte förnyas genom offentliga investeringar. Det uppstår inga tillväxtföretag genom att bygga skolor, anser Katainen.