Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny hälsoteknologi en möjlighet för Finland?

Från 2014
Uppdaterad 11.06.2014 19:24.
klockor, armbandsdatorer

Kommer mobiltelefonen i framtiden att veta att vi kommer att bli sjuka, så att vi kan beställa tid hos läkaren i förväg? Sannolikheten är stor att den tekniken i så fall utvecklas i Finland.

- Ingen skulle i dag köra en bil utan hastighetsmätare och bensinmätare. Varför skulle vi leva våra liv utan mätare som ger oss viktig information om hur vi mår, och som kan ge den informationen åt oss innan vi får problem?

Den retoriska frågan ställs av Christian Lindholm. Han är initiativtagare och grundare till nätverket Health Spa. Det är ett nätverk av företag som tillverkar teknologiska hälsoprodukter som samlades i Otnäs i Esbo på tisdagen och onsdagen. Träffen som kallas Upgraded Life Festival samlade mer än 600 bolag.

- Finland har en fantastisk chans i hälsofrämjande teknik. Vi har enormt mycket kompetens inom de här områdena: Vi förstår olika sorters sensorer, vi förstår oss på mjukvara för sensorer, vi förstår oss på tjänstedesign, räknar Christian Lindholm upp.

Dessutom har Finland flera stora företag i branschen som kan samarbeta med nya företag och hjälpa dem framåt.

Kenneth Salonius
Bildtext Kenneth Salonius.

- I Finland arbetar över tusen personer med att tillverka smarta klockor. Flera av dem har arbetat i branschen i över tjugo år. Sådant finns inte på andra håll i världen.

Christian Lindholm ser inga hinder för att en mobiltelefon som håller reda på vår hälsa skulle vara vardag inom tio år.

Folkrörelse

På träffen Upgraded Life Festival startade också en folkrörelse. Målet är att få patientuppgifter av myndigheter i digital form. Enligt lagen har alla rätt att få sina egna patientuppgifter av hälsovårdsmyndigheterna.

Det som väcker kritik är att uppgifterna i praktiken printas ut på papper eller skickas som bildfiler. Företagen som utvecklar mobilappar vill att patienten skulle få informationen i digital form så att apparna skulle förstå den. Då kunde de skapa appar som hjälper folk att hålla reda på sin hälsa.

Mobilen manar att lyfta tyngder

En av de unga företagarna som har varit aktiva i Upgraded Life Festival är Kenneth Salonius. Han är urtypen av en ung driftig företagare i branschen. Han är 26 år gammal och har redan flera företag. Det första startades för två år sedan.

I företaget Framgo utvecklar han teknik som ska mäta hur muskelmassan förändras när man tränar. Företaget Nordic Health Compass tillverkar en app som påminner folk att ta gymnastikpauser under arbetsdagen och ger anvisningar om hur de ska lyfta tyngder för att motverka spänningar i nacken.

- Det började förra sommaren. Vi satt långa dagar framför våra datorer och programmerade. Alla vet ju att om man sitter länge framför datorn får man ont i nacken, ryggen och axlarna. Då skaffade vi en tyngdlyftningstyngd till vårt kontor. Snart märkte vi att alla andra i samma öppna kontorsutrymme började använda tyngden. Då tänkte vi att det här kanske är något andra också vill ha så vi började sälja appar och tyngdpaket till olika kontor. De har blivit verkligen populära.

Kenneth Salonius tycker att de nätverk som Health Spa bygger upp är mycket viktiga för unga företagare.

- Genom att förena våra krafter kan vi på allvar nå ut på världsmarknaden. För ett nygrundat företag är det jättesvårt att få ut ett meddelande. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa ett varumärke och en kanal att få ut de produkter som kommer ur innovativa nygrundade finska företag i dag.