Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utmanande sommarkonst i Sibbo

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 09:32.
kvinnor i burka
Bildtext Rosa Liksoms burkaklädda kvinnor vandrar lugnt i finländska landskap.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Uppfriskande, mångsidig och tankeväckande konst finns det nu att ta del av på Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. I år deltar fjorton inhemska konstnärer.

utställning
Bildtext Kuratorn Krista Mikkola intill Pekka Kauhanens bronsfigur.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Utställningens kurator är Krista Mikkola. Numera jobbar hon främst med hela Europa som arbetsfält. Nu verkar Mikkola som president för Medelhavsbiennalen. Snart väntar ett stort uppdrag i Paris.
-Jag har valt ut konstnärer som jag länge har jobbat med, som kan varandra och verkar bra tillsammans. Jag har sökt efter ljus, färg, linjer och kraft.

Trots att konstnärerna alla är inhemska, med undantag för Melek Mazici som bor både i Finland och Turkiet, är utställningen tidvis en färd mellan olika kulturer. Framför allt är det Rosa Liksom som utmanar. Hennes burkaklädda kvinnor rör sig vackert och magiskt i finländska naturmiljöer. Det är svårt att slita sig från hennes bilder och video.

stayer
Bildtext De vita stora väggytorna får beröm av konstnärerna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Konstnärer i Gumbostrand: Charlotta Boucht, Stefan Bremer, Sophia Ehrnrooth, Pekka Kauhanen, Rosa Liksom , Petri Makkonen, Raija Malka, Melek Mazici, Visa Norros. Hannu Palosuo, Outi Pienimäki, Riikka Puronen och Senja Vellonen.

målning
Bildtext Sophia Ehrnrooth ställer ut nya verk. (Detalj)
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Utställningen i Gumbostrand pågår fram till den 17 augusti. I fjol besöktes sommarutställningen av över 10 000 personer.