Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Dags att sätta fart i utbildningsfrågor"

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 17:01.

Nu är det dags för Samlingspartiet att sätta fart och komma med initiativ i utbildningsfrågor, anser Ossi Mäntylahti, ordförande för Samlingspartiet i Nordsjö i Helsingfors.

Mäntylahti är en av initiativtagarna till en motion om tvåspråkiga skolorganisationer som behandlas på partikongressen i Lahtis på veckoslutet. Mäntylahti hoppas att partiets nya ledning, som väljs på mötet, ska vara aktiv i frågan.

- En tvåspråkig skolorganisation skulle föra språkgrupperna närmare varandra. Då skulle vi småningom bli kvitt den Taxellska paradoxen.

För två år sedan godkändes på Samlingspartiets kongress i Rovaniemi en liknande motion, men väldigt lite har hänt inom partiet för att främja målsättningen.

Mäntylahti förstår ändå partiordförande och statsminister Jyrki Katainen. Regeringskonstellationen har varit svår och Svenska folkpartiet har behövts för att som borgerligt parti stöda Samlingspartiet. I gengäld har Katainen inte drivit frågor som varit känsliga för Sfp, tror han.

Men nu, då det snart blir riksdagsval och Samlingspartiet får ny ledning är det dags att sätta fart, säger Mäntylahti, som själv har en klar favorit i ordförandevalet.

- Alexander Stubb har kommit med nya spelöppningar och jag stöder honom.

Det är inte bara i språk- och utbildningsfrågor som Samlingspartisterna vill ha en skarpare linje av partiledningen. Också vad gäller skattefrågor ser många sin chans.

Flera motioner har gjorts om rätten att dra av medlemsavgifter till arbetsmarknadsorganisationer i skatten. Här har partiledarkandidaterna olika åsikt, och partistyrelsen föreslår att Samlingspartiets mål ska vara att bli av med dylika "ineffektiva skattestöd".

Ett slopande av arvs- och gåvoskatten tros också väcka diskussion på mötet.

Läs och se inslag: En av dem blir statsminister