Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ido ser ljust på framtiden

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 19:56.
Toalettproduktion på Ido badrum
Bildtext Traditionell bänkgjutning av tvättställ.
Bild: Yle/Tove Virta

Företaget Ido, som tillverkar bland annat toalettstolar, ser ljust på framtiden och på att fabriken i Ekenäs får bli kvar. De tror också på ny, patentbelagd produkt.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Det finns inte några planer på att flytta produktionen till billigare produktionsländer för wc-stols-och lavoartillverkaren Ido i Ekenäs. Det går rätt bra för fabriken med tanke på lågkonjunkturen, säger Idos Finlandsdirektör Esko Mäntyniemi.

- Tekniken och automatiseringarna är på en hög nivå och personalen som sköter robotarna har blivit mycket skickliga.

I början av 2000-talet gjordes stora investeringar för tiotals miljoner, främst på robotar. Det har gjort sitt till att det nu är lönsamt att hålla fabriken kvar i Ekenäs.

Antalet anställda har minskat i takt med automatiseringen, men fortfarande arbetar 226 personer på Ido - som idag ägs av Sanitec. Det är en koncern som i sin tur ägs av bland annat investeringsbolag och banker och har 18 produktionsanläggningar i Europa.

Brist på kapacitet

Då Esko Mäntyniemi talar om en ljus framtid säger han att det till och med är brist på kapacitet inom Sanitec. Och i Ekenäs produceras produkter dygnet runt, sammanlagt bland annat ett hundratusental wc-stolar.

- Vi jobbar i fem skift, alla dagar i veckan, säger produktionschefen i Ekenäs, Leif Öhman.

Ido hör till de få företag i Finland vars produktion ännu idag är helt finsk - allt från råmaterial till slutprodukt.

Wc-stolstillverkaren lyckades vara föregångare på marknaden i mitten av 1990-talet med den vattensparande dubbelspolningen.

- Nu har många konkurrenter den, men den vinner mest som är först, säger Lojobon Esko Mäntyniemi.

En toalettrobot i arbete - Spela upp på Arenan

Ny wc-stol på marknaden

Nyligen har ett nytt patent kommit ut på marknaden, i en wc-stol med namnet Rimfree. Den har ingen kant runt den övre delen av stolen innanför, vattnet rinner endast ut från en liten öppning bakifrån.Det här för att stolen ska vara lätt att hålla ren.

Största delen av sina produkter säljer Ido i Finland, men också Norge är ett viktigt exportland. Företaget exporterar också en del till Sverige, lite till Ryssland och de baltiska länderna. Exempelvis till Sydeuropa har företaget inte satsat, eftersom dels stil och smak är annorlunda, men också exempelvis rördragningarna är olika.

Och framtiden då, vilka är trenderna? Den nya wc-stolen Rimfree tror bolaget på. Något som också långsamt ökar är de vägghängda wc-skålarna där själva vattenbehållaren är inne i väggen. I Europa har den här modellen varit populärare än hos oss, kanske till en del eftersom den finska yrkeskåren inom byggande anser att det inte är vettigt att bygga in vatten i väggen.