Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saddam Husseins långa skugga

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 15:27.
Beväpnade irakier kör omkring på gatorna i Tikrit i Irak.
Bild: EPA / STR

Militanta islamister kontrollerar nu största delen av nordvästra och centrala Irak och rycker fram mot huvudstaden Bagdad. Samtidigt rapporterar New York Times att jihadiströrelsen Isis inte är ensam om offensiven. Saddam Husseins gamla officerskår spelar en viktig roll.

Efter Mosul föll också Saladinprovinsens huvudstad på onsdagen då militanta sunnier, ledda av jihadistgruppen Isis, intog Saddam Husseins hemstad Tikrit. Det ska ha skett så gott som utan strid.

Isis-krigarna som är ökända för sin grymhet ska ha gått försiktigt fram också i Tikrit. Invånare uppger att det bara förekom litet skottlossning inledningsvis. Sedan lämnade soldater och poliser ifrån sig sina uniformer och vapen, på order av islamistrebellerna, och fick därefter gå.

På onsdagskvällen hade Isis och de andra militanta sunnigrupperingarna nått Samarra, 125 kilometer norr om Bagdad. Där ska de ändå ha stött på motstånd. I staden ligger en av shiamuslimernas viktigaste helgedomar. Då den helgedomen utsattes för ett massivt bombattentat av militanta sunnier år 2006 så blev det startskottet för den värsta perioden av sekteristiskt våld under Irakkriget.

Shiamuslimska milisledare uppges nu göra sina miliser stridsklara, för att kunna bjuda på det motstånd mot Isis som de irakiska säkerhetsstyrkorna inte tycks klara av.

Den irakiska armén har flytt från oljestaden Kirkuk, som sedan torsdagen kontrolleras av kurdiska styrkor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Inte bara Isis

New York Times kommer med uppgifter som kan förklara Isis spektakulära framfart genom Irak.

Tidningen har talat med bland annat med någon som kallar sig Abu Karam och som ska ha varit en högt uppsatt officerare och en av ledarna för Baathpartiet under Saddam Hussein. Enligt honom deltar flera av Saddams gamla militärkommendörer i den pågående offensiven. Målet ska vara att göra slut på premiärminister Nuri al-Malikis shiadominerade regering och hans korrupta armé och att skapa någon form av sunniregion. Enligt Abu Karam har planeringen för den här offensiven pågått i två år.

Abu Karam lovar att offensiven ska fortsätta och att den avgörande striden ska föras i norra Bagdad.

Premiärminister al-Maliki antydde redan på onsdagen att han misstänkte en konspiration inom armén. Det finns tecken på att en del soldater har fått order om att ge upp och snällt lämna ifrån sig sina uniformer och vapen.

Grannarna allt djupare indragna

Det finns farhågor om att grannländer kan bli djupt indragna i det som just nu sker i Irak.

Isis tog ett åttiotal turkiska medborgare som gisslan i Mosul och Turkiet har varnat för motåtgärder.

Kurderna ser på utvecklingen med stor oro och det gör tydligen också Syriens president Bashar al-Assad som på onsdagen uttryckte sin solidaritet med den irakiska regeringen.

Irak har bett USA om flyganfall

Flera amerikanska tidningar uppger att den irakiska regeringen har bett USA om amerikanskt luftstöd för att stoppa islamistrebellerna.

Enligt en del uppgifter ska den irakiska ledningen ha uttryckt en önskan om luftangrepp redan för ett bra tag sedan. I det skedet ska Vita huset ha avböjt.

Enligt nyhetsbyrån AFP överväger USA nu åtminstone drönarattacker för att hjälpa den irakiska regeringen.

På torsdag samlas FN:s säkerhetsråd samlas till ett extramöte för att diskutera situationen i Irak.

Läs också: Jihadisternas erövring av Mosul hotar hela regionen

Diskussion om artikeln