Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Suspekta irländska takmålare i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 15:45.
Målfärgsburkar
Bildtext Arkivbild.

Ett gäng med irländska män målar tak för en billig peng i Vasa. Ett tjugotal husägare har accepterat erbjudandet. Polisen och skatteförvaltningen uppmanar folk att tänka till innan de köper suspekta tjänster.

Målarna vill ha betalt i kontanter eftersom de inte har ett bankkonto. En Gerbybo som anlitade männen säger att priset var bra och att det nästan var ett måste att slå till.

Enligt den anonyma husägaren skulle målandet av taket ha kostat närmare 3000 euro via ett finländskt företag. Irländarna fick 1400 euro i kontanter.

Hotfulla situationer har uppstått

En kund i Gerby var missnöjd med jobbet. Taket skulle målas svart men det blev grått i stället. Situationen blev hotfull och kunden betalade den överenskomna summan för att bli av med målarna.

Irländarna har delat ut reklamlappar i Gerby på vilka man skrivit Tikkurila och Teknos. På Vasa färg säger man att en grupp med irländska män har köpt tiotals liter med färg. Kruxet är det att det rör sig om färg som har fel nyans och därför har satts åt sidan och säljs billigare.

Irländarna använde namnet Pro Spraytec. Det finns inget företag med det namnet i Patent- och registerstyrelsens företagsdatasystem. Det betyder åtminstone att det inte anmält sig till förskottsuppbördsregistret och att det därmed kanske inte betalar skatt som det borde.

Fler anmälningar till polisen

Polisen i Österbotten har tagit emot flera anmälningar om suspekta takmålare. En brottsanmälan har lämnats in och där är det fråga om ett dåligt utfört arbete. Husets ägare vill inte betala för det utförda arbetet och har hamnat i strid med målarna.

Polisen tänker kontrollera om företaget faktiskt existerar.

- Folk tar stora risker. Jag förstår inte att de alltid går på samma minor, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki.

Polisen meddelar vidare att yrkesskickligheten inte uppnår den nivå vi är vana vid i Finland. I marknadsföringen använder entreprenörerna sig av fräckhet och påtvinganden som enligt finländska mått är olämpligt.

Enligt polisens uppgifter använder sig entreprenörerna av olika namn till olika personer och kunder, trots att det möjligtvis är fråga om samma personer som utför arbetet.

Köp av en tjänst är ofta i både säljarens och köparens intresse och köparen har alltid en egen skyldighet att försäkra sig om kvaliteten på det köpta. Det lönar sig att minnas det gamla ordspråket: Bra och billigt går sällan hand i hand.

Om den som blir mål för entreprenörernas påstridiga målningserbjudanden inte önskar få taket målat av dem, och inte heller slipper dem genom godtagbara medel, är det bra att kontakta polisen, som kan återställa husfriden på gårdsplanen.