Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Modiga nordbor prövar våra sommarevenemang

Från 2014
Jonathan Granbacka i Sverige
Bild: Yle / Laura Mainiemi

En svensk sommar i Finland är tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med programledare Jonathan Granbacka till Finland för att fira ett tokigt men trevligt veckoslut.

Fyra avsnitt börjar i Stockholm och fyra i Oslo. De två äventyrslystna nordborna kan vara vem som helst - enda kravet är att personerna måste följa med filmteamet till Finland redan samma dag.

- I praktiken går det till så att jag åker ner till Stockholm eller Oslo på fredag, ställer mig på ett centralt ställe i stan och börjar ragga upp deltagare. Konceptet är känt från tidigare säsonger. Men nytt för i år är att vi flyger för att få mer tid med gästerna i Finland. Det är också första gången vi åker till Norge, berättar Jonathan.

I Finland får gästerna besöka några somriga evenemang, allt från purfinska till finlandssvenska begivenheter. American Car Meeting i Nykarleby, Midsommardans på Kuudes linja i Helsingfors, Raseborgs sommarteater, Tomatkarnevalen i Närpes och Brännskärsdagen på Brännskär utanför Nagu för att nämna några. Mycket bastubad kan man naturligtvis också räkna med. Allt för att skapa glada och underhållande kulturkrockar.

För programledaren innebär programmet att det i år blir en lite annorlunda sommar.

- Det skall bli superkul att göra programmet. Det finns ju inget manus och situationerna får avgöra hur det blir. Jag tror det här också blir första midsommaren som jag firar med helt okända människor. Det är ju helger som varit närmast heliga men nu får jag fira dem på annat sätt. Men jag är ju supersocial så det skall säkert gå bra.

Seriestart för En svensk sommar i Finland i Yle Fem söndagen 6.7.2014 kl. 19.00. 30 dagar på Arenan. I Sociala medier under #ylesommar

Inspelningsschemat ser ut så här:

Program 1 (Spelas in 13-15.6) Österbotten (Nykarleby, Kauhava, Karleby)
Program 2 (20-22-6) Midsommar i Helsingfors
Program 3 (27-29.6) Västnyland (Raseborg)
Program 4 (4-6.7) Österbotten (Närpes, Vörå, Kristinestad, Korsholm)
Program 5 (11-13.7) Åboland (Pargas, Kimitoön)
Program 6 (18-20.7) Åland
Program 7 (25-27.7) Västnyland (Hangö)
Program 8 (1-3.8) Helsingforsregionen + Östnyland (Vanda, Lovisa)