Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rättegången mot äggsamlaren inleds

Från 2014
Uppdaterad 12.06.2014 15:30.
Konfiskerade fågelägg
Bild: Tullen

Tingsrätten i Österbotten behandlar på fredag det största naturskyddsbrottet i Finland någonsin. Äggsamlaren från Närpes hade nästan 10 000 ägg hemma hos sig.

Fallet har också internationell koppling. Tullen i Vasa kom den 30-årige Närpesbon på spåren 2011 när likasinnade från Sverige besökte honom för att för att förhandla om äggsamlande och hemlig transport av äggen.

Tullen beslöt att göra en husrannsakan av mannens bostad och affärsfastighet och fann en äggsamling på cirka 10 000 tömda ägg.

Jätteägg från Madagaskar

En stor del av äggen var ägg från fridlysta fåglar. Bland de konfiskerade äggen fanns ägg från elefantfågel på Madagaskar. En art som varit utdöd i 400 år. En stor del av de övriga äggen har samlats in från Finland, Sverige, Norge och Island.

Därtill hade mannen 70 uppstoppade djur som till stor del var fåglar. I mannens frys hittade man dessutom nästan 200 döda djur, också de mest fåglar.

Tullen har värderat äggsamlingen och de uppstoppade djuren, och uppskattar värdet till 780 000 euro.

Internationell brottshärva

Äggsamlaren i Österbotten är inte ensam. En man från Nyland är också misstänkt för att vara inblandad. En ännu större fågelsamling än den i Närpes beslagtogs hos mannen i Nyland.

Men spåren går också utanför Finland. Brottshärvan spåras till Storbritannien där den via Sverige har nått Finland. Ett tiotal personer är misstänkta i härvan.

Också utomlands är intresset för rättegången stort och flera europeiska miljöpublikationer har uppmärksammat fallet.

I ett liknande fall i Sverige dömdes en äggsamlare till ett års fängelse tidigare i år. Österbottens tingsrätt inleder fallet med förberedande behandling på fredag.