Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Ta tillvara groblad, naturens eget plåster, och sätt på burk till vintern

Uppdaterad 01.06.2022 16:42.
En flaska och en burk.
Bildtext Groblad är naturens plåster
Bild: Strömsö / Yle

Naturens bästa plåster heter groblad och växer i gräsmattor, på stigar och småvägar – överallt där människor rör sig.

När man skadar sig på sommaren är det lätt att gå ut och plocka ett plåster i gräsmattan, men för vinterns skador måste man förbereda sig genom att frysa in bladen eller göra en tinktur.

Strömsö inslag: Grobladstinktur - Spela upp på Arenan

Groblad, Plantago major, är ett litet oansenligt ogräs med fantastiska läkande egenskaper. Det får de flesta sår att läka mycket snabbare, drar ut stickor ur fingrar, vätska ur blåsor och var ur infekterade sår. Groblad hjälper också mot insektsbett och om man har bränt sig på nässlor.

Bladen innehåller garvämne som drar ihop blödande sår och skadad hudvävnad, det bakteriedödande ämnet aucubin och ett slemämne som drar ut var ur sår samt kiselsyra som påskyndar nybildning av hud.

Groblad som växer i gruset.
Bildtext Groblad växer gärna i sand och grus.
Bild: Monica Storm / Yle

På sommaren är det bara att gå ut och plocka ett blad, skölja av det och gnugga det litet mellan fingrarna innan man lägger bladet på såret eller bisticket. Men för att ha tillgång till groblad även på vintern får man frysa in bladen eller göra en tinktur.

Frys in groblad för kommande behov

Plocka färska groblad en solig dag. Skölj dem noga och bred ut dem på en kökshandduk. Lägg en ny kökshandduk ovanpå och rulla ihop de båda handdukarna till en rulle med bladen emellan. Rulla fram och tillbaka och tryck ihop rullen så att handdukarna suger upp vattnet från bladen.

Groblad på en duk.
Bildtext Skölj grobladen och torka dem noggrant.
Bild: Strömsö / Yle


Rulla ut rullen igen på en bricka. Fördela grobladen jämnt över brickan. Sätt in brickan i frysen i cirka en halv timme tills bladen är frysta. Ta ut brickan och häll snabbt ner bladen i en burk. Sätt på locket och ställ tillbaka i frysen.

När du skadar dig, ta bara fram ett djupfryst groblad och lägg direkt på såret. Fäst med hudtejp.

En liten flaska grobladstinktur i handväskan kan komma väl till pass

Plocka groblad en solig dag. Tvätta och torka av dem med en kökshandduk. Hacka bladen fint och lägg dem i en glasburk. Fyll på med 40-procentig vodka eller brännvin så att det täcker bladen. Sätt på locket och låt stå i fyra veckor. Sila sedan bort bladen. Häll vätskan i en mörk glasflaska. Håller i många år.

När du ska använda tinkturen droppar du bara några droppar direkt i såret eller på insektsbettet. En liten flaska grobladstinktur är alltid bra att ha i handväskan.

En pelargonia och några flaskor på ett bord.
Bildtext En liten flaska grobladstinktur är alltid bra att ha.
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan