Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"För sent att bara tala om samarbete"

Från 2014
Uppdaterad 13.06.2014 10:16.
Lars Rosenblad om det finlandssvenska mediafältets framtid - Spela upp på Arenan

Ett enda finlandssvenskt mediebolag. Det är dit vi är på väg enligt Lars Rosenblad, tidigare chefredaktör på Vasabladet och Nya Åland.

Rosenblad, numera vd på kommunikationsbyrån Mantra, säger också att den hemburna dagstidningen är historia senast år 2025.

Lars Rosenblad om finlandssvenska mediafältets framtid

4:16

- Den affärsmodellen håller på och faller ihop, säger Rosenblad.

Går att göra vinst på webben

Men pappersprodukter i formen av veckotidningar och magasin kommer att leva lite längre menar Rosenblad. Det är ändå satsningen på det digitala som är framtiden för medierna i Svenskfinland.

- Jag är helt övertygad om att det går att göra vinst på webben. Jag tänker på till exempel Spotify där folk gladeligen betalar 10 euro i månaden för att lyssna på musik. Jag tror att man är beredd att betala något liknande för att ta del av lokala nyheter och nyheter på svenska i Finland.

Rosenblad laborerar med siffrorna 200 000 finlandssvenskar som betalar 10 euro i månaden.

- Det får man ganska mycket webbjournalistik för. Du behöver inga tryckerier och ingen distribution.

Skilda tidningar, gemensam webb

Vad gäller dagstidningen tror Rosenblad inte att till exempel en enda tidning i Österbotten är realistiskt. Nyhetsmarknaden och annonsmarknaden är för lokal för det.

Men vad gäller webben ska man oberoende om man prenumererar på Vasabladet eller Västra Nyland kunna gå in på en och samma sida och välja vilka nyheter man vill ha och från vilken del av Svenskfinland och betala enligt de önskemålen.

Ett enda mediebolag i Svenskfinland

Och när det gäller ägandet går vi mot ett enda stort privatägt bolag där endast Yles nyhetsproduktion håller sig utanför. Det som man enligt Rosenblad kunde samarbeta om mellan det privata bolaget och Yle är till exempel barnprogram och Radio X3M.

- Det är lite för sent att bara tala om samarbete mellan de existerande mediebolagen, säger Rosenblad.

Hur det ägandet skulle se ut i praktiken har Rosenblad ingen aning om. Men han hoppas att hela Svenskfinland är med och att det finns ett starkt österbottniskt inslag.

Oberoende av hur det framtida medielandskapet i Svenskfinland ser ut vill Rosenblad att de nya ledarna öppet medger att den hemburna papperstidningens tid är över.