Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bästa sköterskorna på film

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
En sjuksköterska från filmen Nurse 3D.
Bildtext En sjuksköterska från filmen Nurse 3D.

Skötande eller skräckinjagande. Kanske både och?

Skräckfilmen Nurse 3D har Finlandspremiär. Filmen handlar om sjuksköterskan Abby Russell (Paz de la Huerta) som på nätterna tar livet av otrogna karlar. Den mest kända skådespelaren som medverkar i filmen är 80-tals ikonen Kathleen Turner som spelar Abbys chef. Även Judd Nelson (The Breakfast Club) medverkar på ett hörn. Douglas Aarniokoski står för regin. Som ni märkte på efternamnet har han finska rötter. Filmhistorien har bjudit på en hel del minnesvärda sjuksköterskor. Vi listar en topp trea.

3. Nurse Ratched från One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Hon är bestämd, sträng och på gränsen till elak. Egentligen vill hon sina patienter väl men tar till onödigt hårda metoder. Svårt att hitta den rätta balansgången när man jobbar på ett mentalsjukhus och då Jack Nicholson spelar en av galningarna. Eller hur galen är R.P. McMurphy egentligen? Det får tittaren avgöra. Såväl Nicholson som Louise Fletcher vann varsin oscar. Nurse Ratched är och förblir Fletchers mest minnesvärda rolltolkning. Karriären tog aldrig riktigt fart. Tyvärr.

2. Gaylord "Greg" Focker från Meet the Parents (2000)

För jämlikhetens skull måste vi givetvis ha en karl med på listan. Ben Stiller då han är som bäst. Pinsam, socialt handikappad och ständigt klåpande. Det är inte alltid så lätt att imponera på brudens släkt. Och så var det ju det här med att vara karl, och sjuksköterska. Hur går det ihop?

1. Annie Wilkes från Misery (1990)

En av Stephen Kings mest minnesvärda karaktärer. Kanske även den som porträtteras bäst på vita duken. Tack vare Kathy Bates som vann en oscar för sin prestation. Annie är en total psykopat. Fler patienter har dött än fått livet tillbaka under hennes arbetstimmar. Senaste offret är författaren Paul Sheldon (James Caan) som råkat ut för en bilolycka och som Annie nu "vårdar" i sitt lilla hemmasjukhus. Hon är, trots allt, hans största fan.

Mer om ämnet på Yle Arenan