Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Missnöjd

Från 2014

Silikonsprutorna sprutar och fettsugarna går heta på stadens skönhetskliniker. På gymmen surrar motionscyklarna och body-pumparna pumpar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lyssna! Berättelser: Missnöjd. Om plastikkirurgi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Våren och försommaren är högsäsong för då görs kropparna klara för exponering. Baddräkter sitter bäst på brunbrända släta kroppar, det vet alla. De redan vackra nöjer sig inte. De trimmas, ansas och skulpteras om inne på de vackert inredda klinikerna.

Lyssna! Berättelser, första säsongen

Programmet blir tillgänligt efter att det har sänts i Radio Vega.

På kliniken

– Om du kommer hit en kväll då vi har konsultationer ser du att det är helt normala människor som sitter här och väntar, förklarar kirurgen. Inga extrema utseenden eller yrken. Det är människor som du och jag. Inga kostigheter, lite som att gå till frisören eller kosmetologen. De flesta är kvinnor men allt fler män kommer hit.

– Det är bara att slå sig ner och vänta, säger mottagningssköterskan.
– Får det lov att vara ett glas svalkande mineraliserat vatten?
– Ja tack, svarar jag. Kunde jag få av det fläderblomsfärjade, guarnasmakande och avmineraliserade?
Jag slår mig ner i den mjuka soffan och sällar mig till de andra i konsultationskön, zippar på den kalla drycken och väntar på min tur.

Styvt och plutande

Hur långt ska vi låta det gå, undrar jag? Vad kan göras då skönhetsfixandet går över styr för den enskilda? När det redan silikonstinna blir ännu mer styvt, stort och plutande? När tonåringen önskar sig implantat i födisgåva eller då toppmodellen inte längre duger som hon är utan fotoshoppas och skulpteras till någonting som aldrig varit eller kan bli verklighet.

Allt i människolivet tenderar att slitas, skrumpna och åldras. Det rena blir schabbigt, det blanka solkas. Det är livets gång men det vägrar vi acceptera.

Allt i människolivet tenderar att slitas, skrumpna och åldras. Det rena blir schabbigt, det blanka solkas. Det är livets gång men det vägrar vi acceptera. Det är inte de från födseln vanskapta som flockas i skönhetssalongernas väntrum. De haltar fram efter bästa förmåga och har aldrig ens givit sig in i leken. Det är de redan välskapta som går med, bokstavligt med hull och hår, för att sedan stolt kunna visa upp sina bortretuscherade komplex.

Hej då kliniken!

Jag lämnar drycken och kliniken där hän.

Skönhet kostar för mycket och fester tenderar ändå alltid att ta slut. En dag skrumpnar det släta ihop och det upppumpade och fyllda tyngs ner av livet och tyngdkraften. En dag kommer våra en gång så trimmade kroppar att ge upp. De hamnar obönhörligen i krematorieugnarna hur vi än väljer att stretar emot.

"Poff!" låter det då. "Poff, poff" , när silikonläppar och implantat smäller sönder i hettan och pyser ut ur skorstenen och försvinner ut i atmosfären likt anden ur flaska.

Lyssna! Berättelser: Missnöjd är en radiokortdokumentär av Annika Sylvin-Reuter. Sänds i Yle Radio Vega 25.6.2014 kl. 11.48 och 19.22, samt i Radiohuset.

Läs också: Ögonblicken som förändrade livet

Lyssna också på:

Lyssna! Berättelser: Sommarprinsessan av Annvi Gardberg - Spela upp på Arenan
Lyssna! Berättelser: Mina gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström - Spela upp på Arenan
Lyssna! Berättelser: Sömnlös i Helsingfors av Annvi Gardberg - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan