Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Ingen tv-avgift för datorer

Från 2014
Uppdaterad 14.06.2014 17:56.
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare och personer som inte äger någon tv ska inte behöva betala tv-licens. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige fast på fredagen.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär att den svenska Radiotjänsten inte kan kräva tv-licens av människor som tittar på tv med datorer, surfplattor eller mobiltelefoner, förutsatt att de inte äger någon tv.

Det var en man i Lund som hade tagit fallet till Högsta förvaltningsdomstolen. Han ska nu få tillbaka tre månaders tv-avgifter som han redan betalat.

Flera domstolar i Sverige har tidigare tolkat lagen som att den som äger en dator också är skyldig att betala tv-avgift.

Enligt ett pressmeddelande från Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige fordras det ett tydligt stöd i lag innan tv-avgiften kan läggas också på datorer.

- Vi hade förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt, skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Radiotjänst konstaterar också att man nu är tvungen att återgå till tidigare praxis och ta avgift bara för tv-apparater.

I Finland är situationen annorlunda än i Sverige. Här har riksdagen lagstiftat om en Yle-skatt som är bunden till hushållen, inte sändningsplattformen.

Diskussion om artikeln