Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sökes: Rullstolsburen bergsklättrare

Från 2014
Bildtext Äventyraren Pata Degermans nästa expedition är till Grenoble med en rullstolsburen person.
Bild: YLE/Albert Häggblom

Våren 2015 åker äventyraren Pata Degerman tillsammans med trettio studerande vid Arcada och en rullstolsbunden till Grenoble för att klättra uppför en bergsvägg. Nu letar man efter huvudpersonen.

- Vi vill ha en ung rullstolsburen person, som helst pratar en massa olika språk och klarar av att dra tretusen chin-ups på tre dagar, säger Degerman.

Morgonöppet: Pata Degerman klättrar upp för berg med rullstolsburen

Programmet är inte längre tillgängligt

Idén till expeditionen kom efter att Degerman hjälpte Petri Mäkelä, som sitter i rullstol, att bestiga Mont Blanc år -96. Degerman vill nu ta det ett steg längre och den här gången är bergsväggen rakare och högre.

- Det är som att gå upp för en jättehög stege. Du har en sele på dig och så hänger du fast i en vajer som du själv säkrar.

Samarbete med Arcada

Trettio stycken studerande från Arcada kommer också att vara med i projektet och dokumentera det.

- Jag höll föredrag på Arcada och märkte att alla deras utbildningslinjer lär ut sådant som behövs till en expedition. Allt från marknadsföring till kunskap inom media. Jag frågade vem som ville hänga med på expedition och alla räckte upp handen, berättar Degerman.

Han kommer nu att plocka ut de studerande som han vill ha med på äventyret och på våren 2015 bär det iväg.

Vad är budskapet?

- Många har fördomar mot personer som har en funktionsnedsättning och som sitter i rullstol. Även jag har haft det, men Petri Mäkelä ändrade på min uppfattning. Han visade man kan göra en hel del bara man vill, fastän man inte kan gå. Det är mitt budskap.