Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sarah Dawn Finer - en melankolisk stjärna

Från 2014
Uppdaterad 13.06.2014 14:18.
Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer är en av Sveriges mest folkkära artister, verksam som sångerska, programledare och musikalartist. Hon har stått på scenen sedan hon var 6 år gammal. Men vem är kvinnan bakom den glammiga ytan och har hon alltid velat synas?

- Jag vet inte om jag alltid har velat synas men jag har alltid velat uttrycka mig. Jag hade turen att redan som liten få möjligheten att göra det och då jag hittade den världen av likasinnade så blev valet ganska självklart. Får man bekräftelse för något man gör går man ju gärna dit igen. Det var tur att jag hade talang att göra detta.

Om man ska klara sig med förståndet i behåll i den hårda underhållningsbranschen krävs det skinn på näsan. Har Sarah alltid haft det eller är det något som kommit med åren?

Ibland hanterar jag kritik jättebra och ibland är jag superkänslig och blir verkligen kränkt och ledsen av elaka kommentarer.

- Jag tror att jag har fått en hårdare yta. Jag hade inte det då jag började och jag tror att man får lära sig det där av sina misstag. Ibland hanterar jag kritik jättebra och ibland är jag superkänslig och blir verkligen kränkt och ledsen av elaka kommentarer. Man får dock distans efter ett par år så varje gång blir lättare.

Balansen mellan jobb och fritid

- Ju mer man ser till att man har ett annat liv som betyder någonting så blir jobbet mer ett jobb…men i femton års tid var jobbet mitt liv och då var det svårt att särskilja vad som var vad. Jag vill dock poängtera att 80% är ju positiv, underbar respons och det är ju för dem jag sjunger. Det vore ju väldigt kontraproduktivt att envisas med att sjunga för dem som inte gillar mig.

För en kvinna som är så pass känd som Sarah är det vardagsmat att stå inför en enorm publik och med åren har hon blivit så pass rutinerad att hon inte upplever det som speciellt svårt. Däremot kan hon känna sig obekväm i betydligt mindre sammanhang som t.ex. på en privat middagsbjudning.

Sarah Dawn Finer - pressbild

- Jag försöker vara öppen och ärlig med hur jag känner mig, ibland kanske jag helt enkelt kläcker ur mig att ”Jag tycker att det är skitkonstigt att sitta här och äta med en massa människor jag inte känner och jag är jättedålig på det men ni kanske kan hjälpa mig och göra det lite lättare?” Istället för att köra den vanliga jargongen gällande jobb/barn/boende/ålder brukar jag kasta ut frågor som skapar en diskussion…typ: ”Är du en lyckliga människa?” Då blir folk först lite ställda men ofta kommer man snabbt in på djupare samtal om vad lycka egentligen är och så börjar man prata om något som är mer intressant än vilket vin man ska välja och vad det är för väder. Så chocka är ett bra tips, haha.

Största utmaningen i livet

Efter att ha stått i rampljuset mer eller mindre hela livet kan man lätt tänka sig att Sarahs liv mest har gått ut på att glida runt på en räkmacka men alla medlajer har ju såklart sina baksidor. Vilken har varit hennes största utmaning i livet?

Jag tror att man får det man behöver men det är inte alltid det man vill ha.

- Oj, vilken svår fråga. Att lära mig leva med mig själv, det är en konstant utmaning. Både för att man vill förändras och utvecklas mycket men också för att man har beteenden som är ganska djupt rotade av olika anledningar och de måste man lära sig acceptera sig hos sig själv - eller förändra. Det är och kommer alltid att vara min största utmaning att vara okej med mig själv.

Vad drömmer hon om?

- Jag drömmer om trygghet och barn och familj och allt det där som man drömmer om då man är en kvinna i min ålder, haha. Jag drömmer om den där inspirationen som är helt underbar eller när man gör det där giget som förändrar hela året för att man hittade något i sig själv som var nytt. Jag drömmer om att aldrig sluta vara nyfiken, att inte ge upp. Jag tror att man får det man behöver men det är inte alltid det man vill ha.

Sarah Dawn Finer intervjuades av Hannah Norrena i Stockholm i mars 2014.