Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fotbolls-VM: Skador skapar oro i Tyskland

Från 2014
Uppdaterad 13.06.2014 20:37.

Fotbolls-VM är igång och i många länder är förväntningarna på det egna laget mycket höga, så också i Tyskland. Det tyska laget räknas till favoriterna, men samtidigt har man haft en hel del problem med skador inför turneringen. Bland tyskarna är man lite osäker på vad laget kan klara av.

– Det kommer nog att vara mycket svårt för Tyskland att ta sig till finalen, säger Anton Mayer. Han tror att de många större och mindre skadorna inom laget till slut kan komma att spela en viss roll.

– Förväntningarna är förstås höga. Mycket hänger på den första matchen. Går den bra kan Tyskland gå mycket långt i turneringen, säger Hans Knab.

Utan Reus till VM

Men jakten på Tysklands fjärde VM-guld kan ändå bli en svår affär. Spelare som Miroslav Klose, Mesut Özil,Sami Khedira och Bastian Schweinsteiger har varit skadade och på slutmetrarna har också målvakten Manuel Neuer och landslagskaptenen Philipp Lahm dragit på sig småskador. Men nu ska alla i laget ändå vara i VM-form.

– Det är inget som man längre behöver oroa sig över. Jag är i prima form och foten är i prima skick. För min del kan VM börja, säger landslagskaptenen Philipp Lahm.

Ett stort bakslag måste det tyska landslaget ändå leva med. Anfallsspelaren Marco Reus skadade sig i den sista träningsmatchen inför VM och kan inte spela i Brasilien.

– Det är en stor förlust. En viktig spelare och en farlig målspottare är borta, säger Hans Knab.

– Det är klart att en viktig spelare saknas, men jag tror ändå att vi har tillräckligt goda ersättare, säger Anton Mayer.

Festen kan börja

I Tyskland har fotbolls-VM präglat dagordningen redan långt innan turneringen igår inleddes. Den kommande VM-månaden har förberetts grundligt.

I vissa delstater får skolorna bestämma om de senarelägger skolstarten om morgnarna – för att eleverna ska orka hålla ögonen öppna efter matcherna föregående kväll. Kommunerna får också tillfälligt ändra på de rådande reglerna om bullerskydd. Det här alltså för att man ska kunna se på matcherna utomhus också under sena kvällar och nätter. Inget ska få förstöra festen och de flesta hoppas förstås att inte heller Tysklands motståndare kommer att göra det.

– Vi kommer säkert att gå till olika platser där matcherna visas. Vi brukar inte sitta hemma och titta. Stämningen är så mycket bättre om man är ute bland folk, säger Katarina och Charly.

– Vi blir kanske inte världsmästare, men vi är definitivt med bland de bästa.

– Tyskland eller Spanien har goda chanser. Och så kan ju någon som man nu inte ens tänker på stå för en överraskning, säger Hans Knab

– Jag tror att Brasilien blir världsmästare. Ja, eller varför inte Tyskland, skrattar Anton Mayer.