Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En vindpust och huset rasar

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 11:05.
Öde hus i Bolot
Bildtext Vad har hänt i detta hus?
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Vid en åker i skogsbrynet står ett grått trähus. Vi hoppar över diket och går närmare. När man tittar in genom fönstren som tappat sina rutor för länge sedan står det klart att bara husets skelett står kvar. Naturen tar som bekant tillbaka sitt och en vacker dag kommer också det här huset att vara ett med skogen. Den dagen kan komma ganska snabbt. Det räcker med att jag nyser.

Jag tror att om jag går in genom hålen i väggen som finns där dörren någon gång suttit så slutar den här artikelserien tvärt. Två stora battingar håller uppe taket och träverket är så murket att man inte vågar stiga på golvet. Allt är grått och grönt och fåglarna sjunger.

Mystiska burar

Man talar om "urban exploration", men det urbanaste det här stället sett är traktorn som puttrar på långt borta på en åker. Av någon orsak har huset övergivits för väldigt länge sedan. Jag går runt huset och får syn på en massa burar inne i huset. Det verkar som om någon använt huset som förvaringsplats för minkburar, men huset är nu så fallfärdigt att åtminstone jag inte skulle våga röra burhögarna med risk för att hela huset rasar. (...eller är det människor man förvarat i burarna?)

Det har funnits en vind också och en trappa som går upp, men hälften av stegen saknas. Stengrunden, det rostiga plåttaket och ytterväggarna kan i bästa fall skydda huset ännu i några årtionden till. Förutsatt att ingen nyser i närheten av det.

Ett mysterium

Det sägs att det finns ett hus som kanhända byggdes på tjugotalet men att den tänkta familjelyckan sprack innan den hann börja när frun dog och mannen därför aldrig flyttade in i deras nya hem. Kan det vara det här vackra stället vi nu beundrar? Vi befinner oss i Bolot i Österbotten.

Vi funderar och spekulerar och jag får ett namn och ett telefonnummer till den eventuella ägaren. Ingen svarar. Jag kör ett par kilometer till ett levande hus och knackar på dörren men ingen öppnar. Klockan börjar vara mycket och vi måste börja sticka så vi lämnar huset och dess mysterium. Fåglarna sjunger fortfarande. Tänk om det ändå är människor man haft i burarna?

Se videon om du vågar: