Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lus till sambo sänker bostadsvärde

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 09:58.
Bildtext Det här krypet sänker värdet på din bostad med upp till 5 procent.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Vägglös, kackerlackor, pälsängrar och andra oönskade gäster kan bli en dyr affär för bostadsägare. Det lönar sig att vara säker att du inte har inkräktare innan du sätter ut din bostad på marknaden. Priset kan sjunka med till och med 5 procent, varnar fastighetsförmedlare Christoffer von Schantz.

- Det är ju inte så trevligt att sälja en bostad då det första du ser när du kommer in i trapphuset är en lapp där det står att husbolaget har på programmet att förgifta pälsängrar. Alla ser ju den när man kommer in, beskriver von Schantz.

I fall du vill sälja din lägenhet och ditt husbolag håller på att bekämpa någon form av ohyra, gör man klokt i att vänta ett tag om man kan.

- Det lönar sig att vänta ut tills bekämpningen är utförd. Det är klart att man berättar (för en eventuell köpare) att en bekämpning nyligen har gjorts i huset men en del kan trots det reagera negativt, konstaterar von Schantz.

Påverkar till exempel vägglöss bostadspriset?

Christoffer von Schantz har förmedlat bostäder i över 20 år.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

- Det är klart att det gör. Det påverkar efterfrågan negativt och då efterfrågan minskar, minskar också priset. Det är svårt att säga hur mycket, men vi kan säga där omkring 5 procent.

Ärlighet är A och O

Trots att våldsgästande löss kan kosta dig dyrt menar fastighetsförmedlare von Schantz att kräken inte direkt påverkar bostadsmarknaden som helhet. När det kommer till kritan är ju ohyra alltid ett tillfälligt problem, påminner han.

- Jag tycker inte att det är ett allvarligt problem med tanke på bostadspriser och bostadsmarknaden. Det kan jämföras med att du säljer en bil med skavank som du vet att påverkar priset. Du får mera för bilen om du kan stå ut med reparationskostnaderna. Så det lönar sig att fixa det innan man säljer bilen, säger von Schantz.

Men om du inte har råd att reparera bilen ska du öppet berätta om felet för köparen, fortsätter han.

- Det lönar sig alltid att vara ärlig och meddela direkt att ett problem medföljer.

Fiffigt är det säkert men har man en skyldighet att meddela köparen?

- Jo, man har en skyldighet att meddela. Fiffigare tycker jag att det är på grund av att man kan vänta sig en reklamation om man inte har meddelat om ett eventuellt problem. Köparen kan anta att säljaren visste om problemet då när man satte i gång försäljningen.

Det som von Schantz under sina över 20 år i branschen dragit lärdom av är att man alltid vinner på att vara ärlig.

- Det jag har sett under 21 år i den här branschen är att det är bättre att vara öppen med allting när man ska sälja en bostad. Då undviker man reklamationer som kan kosta i både tid och pengar.