Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rörd Katainen tackade för sig

Från 2014
Uppdaterad 13.06.2014 19:41.
Jyrki Katainen håller sitt avskedstal som Samlingspartiets ordförande.
Bild: Yle

Samlingspartiets partiordförande och statsminister Jyrki Katainen höll ett känsloladdat avskedstal inför sitt partifolk på partikongressen i Lahtis på fredag kväll. Salen var fullproppad och applåderna ville inte ta slut då Katainen steg upp på scenen.

- Jag har på känn att ni spänner er, men det går nog bra det här, sa Katainen genast i början.

Katainen tog tillfället i akt och tackade alla partimedlemmar som har varit i kontakt med honom och stött honom under åren som partiordförande.

- Tio år är en lång tid, hälften av mitt vuxna liv.

Talet innehöll inte mycket av sakinnehåll eller vägkost för efterträdaren, men Katainen kritiserade ändå indirekt en del andra partier för att bygga upp sin världsbild på fiendebilder.

- Detta är helt emot vad Samlingspartiets jobb är.

Katainen tackade speciellt partisekreterare Taru Tujunen för ett gott samarbete. När han skulle tacka sin fru Mervi blev han rörd och var tvungen att avbryta sitt tal för en stund.

- Det har varit ett nöje att se hur den blå stapeln stiger tillsammans med er, blev Katainens sista ord till partifolket, före han tackade för sig.

Katainen avgår som partiordförande och statsminister och hans efterträdare väljs på mötet på lördag. Katainen ledde under sin tioåriga ordförandeperiod Samlingspartiet från seger till seger. Hans kanske största framgång var segern i riksdagsvalet som gjorde Samlingspartiet till statsministerparti.

Kandidaterna spurtar med disco och skumpa

Diskussion om artikeln