Framgångsrik kvinnorörelse samlas i Malmö
I Malmö pågår det stora jämställdhetsmötet Nordiskt Forum med några hundra deltagare också från Finland.
Anna Alenius är på Nordiskt forum som representant för Svenska kvinnoförbundet i Sörnäs. Under konferensens två första dagar har hon imponerats av hur långt svenska kommuner kommit i sitt jämställdhetsarbete och hon har insett hur långt efter Finland ligger i det här avseendet.
- Här är väldigt många svenska kommuner representerade, som vill visa vad de har gjort för jämställdheten i sin kommun och det är alla områden, det är inte bara en viss sektor i kommunen utan det är från a till ö, säger hon.
Det Alenius talar om är till exempel hur kommunerna analyserar allt man gör med genusperspektiv. Snöskottningen av vägar till exempel, sker den där männen fräser fram med sin bil till jobbet, eller plogar man först upp trottoaren så att kvinnorna inte behöver pulsa genom snön med barnvagnen eller på cykel för att lämna på dagis?
Nordiskt Forum är Nordens största feministiska möte. Tusentals kvinnor har samlats i Malmö och försöker fylla upp samma hallar som för ett år sedan rymde Eurovisionens schlagertävling. Flera hundra organisationer har ställt upp sina montrar här. De presenterar verksamhet och argument. Här finns länsstyrelser, kommuner, tidningar och medborgarorganisationer, soroptimister, makalösa föräldrar, barnskyddsorganisationer och förstås de politiska partierna. Jämställdhet är definitivt en politiskt het fråga åtminstone i Sverige i dag.
Den enda finländska montern tillhör Svenska kvinnoförbundet och den finländska kvinnosamordningsgruppen Nytkis. Broschyrer, karameller och pennor har stor åtgång, som på alla mässor.
I grannhuset samlas det officiella forum som bland annat ska komma till de officiella slutsatserna och kraven till de nordiska ländernas regeringar.
20 år mellan konferenserna
Peggy Heikkinen är finländsk arrangör i Malmö, på samma sätt som hon arrangerade Nordiskt Forum i Åbo 1994. Iögonenfallande är kanske att rubrikerna är ungefär de samma då som nu. Det låter som om ingenting skulle ha hänt.
- Nå egentligen har det inte hänt när man tänker på konferenser nånting överhuvudtaget. Det är 19 år sedan FN:s internationella kvinnokonferens hölls i Peking och det är 20 år sedan senaste Nordiskt Forum.
- På jämställdhetens område är det klart att vi nu 20 år senare vill helt enkelt gå igenom alla de områden och teman som vi diskuterade då: Se var vi står nu och sen också hur vi går framåt, säger Heikkinen. Enligt henne har det inte hänt så väldigt mycket i samhällena, inte ens i Norden, och mycket återstår att göra.
De officiella rubrikerna handlar om både omsorg och välfärd, miljö klimat, integrering och feministisk ekonomi och kroppsliga rättigheter.
Kvinnovåldet viktig fråga för Finland
Peggy Heikkinen lyfter fram kvinnovåldet som en viktig fråga för Finland, i Sverige talar många om arbetslivets villkor. För många är ändå de ekonomiska frågorna viktigast och många lyfter fram kraven på lika lön - det påverkar ju resten av livet, och pensionen för kvinnorna, liksom valet att stanna hemma med barnen.
Anne Alenius hör till de yngre feministerna, det sägs här att många av deltagarna är lite äldre, det är då man blir feminist. Men det är viktigt att börja tänka på det här i unga år säger hon. I en monter i grannskapet finns Liv Marend från den feministiska fackföreningen syndikalisterna. Hon representerar också de yngre och håller inte med om att feminism är mest för de äldre. Hon säger att kvinnorörelsen är en av världens mest framgångsrika befrielserörelser men att den utsätts för en backlash som nu drabbar de yngre kvinnorna.
- Jag kan se vilken press det är på yngre kvinnor, vilket totalt bakslag det har varit. Vi behöver bli ännu bättre på att synliggöra hur hårt kvinnoförtrycket slår mot yngre kvinnor.
Nordiskt forum fortsätter i Malmö till söndag då de nordiska jämställdhetsministrarna ska ta emot de samlade kraven. Finland tycks utmärka sig genom att inte ha en minister på plats, vilket kan tolkas som en signal om mindre intresse för frågorna.