Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor förlust för Ukrainas armé

Från 2014
Uppdaterad 15.06.2014 06:36.
De proryska separatisternas vägspärr i Luhanskområdet (6.62014)
Bild: EPA/VALENTINA SVISTUNOVA

Alla 49 ombord dödades då ett ukrainskt armétransportplan sköts ned av proryska separatister i Luhansk, i östra Ukraina natten till lördagen. Det var den största enskilda förlusten för Ukrainas armé sedan sammandrabbningarna med separatistrebellerna började för två månader sedan.

Trasportplanet av typen Iljushin 76 var på väg att landa på Luhansk flygplats i östra Ukraina då det sköts ned natten till lördagen. Alla ombordvarande, nio besättningsmän och 40 soldater omkom. Soldaterna tillhörde en ukrainsk fallskärmsbataljon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Ukrainskt militärplan kraschade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I ett uttalande från det ukrainska försvarsministeriet hette det att planet sköts ned i en "cynisk och förrädisk attack" med luftvärnsvapen och grovkalibrig kulspruta. Enligt ukrainska armékällor sköts planet ned med en luftvärnsrobot.

Luhansk ligger nära den ryska gränsen. Regeringssidan kontrollerar flygplatsen, men rebeller har lyckats skjuta ned militärhelikoptrar vid flygplatsen också tidigare. Proryska separatister kontrollerar centrum av Luhansk ända sedan april. De tog på sig skulden för nattens nedskjutning av transportplanet.

"Djupt chockad och bekymrad"

Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland sade att han var chockad och djupt bekymrad över attacken. Han tillade att Ukrainas president Petro Porosjenko har EU:s fulla stöd.

Porosjenko själv har sammankallat säkerhetsansvariga till ett möte och hotar med vedergällning.

På Twitter betecknade Sveriges utrikesminister Carl Bildt nedskjutningen som "ett hemskt brott".

På lördagen ska Ukraina, Ryssland och EU-kommissionen åter igen förhandla om den ukrainska gasräkningen. Mötet hålls i Ukrainas huvudstad Kiev den här gången. Ryssland har hotat att helt strypa gastillförseln till Ukraina på måndagen om inte Ukraina omedelbart betalar en gasskuld på nästan två miljarder dollar.