Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Allsången kör igång med ny programledare

Från 2014
Uppdaterad 24.06.2014 22:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Allsång på Skansen - säkert sommartecken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett av de säkraste sommartecknen är då Allsång på Skansen drar igång. I år har arrangörerna igen en gång lyckats samla ihop ett gäng intressanta artister, som kommer att äntra scenen i åtta veckors tid. Man är noga med att besökare och tittare i alla åldrar ska njuta av den en timme långa showen varje tisdag kväll. Strax efter midsommar är det dags.

Det hela har televiserats sedan 1979 och idag rör sig tittarsiffrorna rejält över 2 miljoner varje gång då programmet sänds. På plats på tisdagskvällarna framför Sollidenscenen finns drygt 25000 personer. De ivrigaste besökarna köar utanför Skansens portar redan vid midnatt föregående kväll.

Festyra nästa år

På Solliden har det arrangerats allsångskvällar redan i 79 år, så i nästa år kan vi troligtvis se fram emot festligheter i det populära programmet. Den nuvarande scenen med den karakteristiska snäckformen blev klar år 1938 och var då den modernaste scenen i Europa. Då satt besökarna vända ut mot utsikten över Stockholm och njöt av akustisk musik från scenen.

Fokus på: Allsång på Skansen del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

Fokus på: Fokus på Allsång på Skansen del 2

Programmet är inte längre tillgängligt

Den första allsångsledaren var Sven Lilja, som efterträddes av Egon Kjerrman. Bosse Larsson blev legendarisk då han i hela 19 år var programledare. Sedan kom Lasse Berghagen, Anders Lundin och Måns Zelmerlöw.

Den första kvinnliga allsångsledaren

Den största förändringen i år är givetvis den nya programledaren Petra Marklund. Hon efterträder Måns Zelmerlöw som valde att hoppa av redan efter tre somrar. Petra är den sjunde i raden av allsångsledare och faktiskt den första kvinnan! Hon är naturligtvis nervös men tycker i alla fall att hon som sångare stått så pass mycket på scen i sitt liv så hon nog ska klara det.

- Det viktigaste av allt är att vara väl förberedd för varje program och att vara sig själv och kunna njuta av hela alltihop, säger hon.

Petra firar i höst sin 30-årsdag och har elva år bakom sig som artist. De första åren använde hon sig av artistnamnet September - hon kallades som barn för September child (hon är född den 12.9) - och sjöng då på engelska. Största hitten från de åren är Satellites. För två år sedan bytte hon artistnamnet till sitt födelsenamn och började sjunga på svenska. Händerna mot himlen sålde trefalt platina för två år sedan då den gavs ut.

Brittstjärnan James Blunt sjunger Taube?

Varje sommar har man lyckats locka någon internationell artist till allsången och i år är det den brittiska artisten James Blunt. Han har under sin tio år långa karriär sålt 20 miljoner album och 17 miljoner singlar. Det verkar som om Blunt nu har beslutat sig för att erövra Norden för han kommer ju också att ses på Pori Jazz i juli. På Skansen kommer han att vara med redan i det första programmet. Få se vilken allsång han väljer ur allsångshäftet?

Hans Marklund
Bildtext Hans Marklund
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Allsångshäftet har förövrigt förnyats en hel del i år, berättar SVT-producenten Hans Marklund. Han säger att Petra har varit mycket aktiv i förnyandet och hon har också varit noga med att lära sig alla sånger så hon säkert kan dem bra.

- En sång som jag absolut aldrig kommer att tillåta att stryks ur allsångshäftet är Gå upp och pröva dina vingar, säger Hans skrattande men bestämt. Den är så positiv och glad och är allsångernas allsång.

I övrigt är han glad över att de samlat ihop ett brett artistutbud och han poängterar att det är viktigt att Allsång på Skansen följer med sin tid och inte stagnerar.

Skifs med sedan bronsåldern

Av de artister som flest gånger har varit med i programmet är det komikern Robert Gustafsson som leder statistiken: 14 gånger. Officiellt finns han inte med på gästlistan men han brukar ju uppenbara sig som från ingenstans och spruta omkring sig med brandsläckare eller krypa ur någon låda då man minst anar det. Andra som varit med många gånger är Helén Sjöholm och Kalle Moraeus med tio gånger var.

Björn Skifs säger att han har varit med ”sedan bronsåldern” men vid närmare kalkylering kommer han fram till sju gånger.

- Det är alltid lika roligt att få vara med och varje år lika spännande att se vilka artister arrangörerna har lyckats få med. Och jo, visst är jag nervös varje gång!

Vera Nord
Bildtext Vera Nord
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

En ny bekantskap i år kommer att vara 12-åriga Vera Nord, som nyligen har gett ut sin första platta. Vera Nord har gjort texterna till tre av skivans elva låtar. Alla låtar utgår från Veras upplevelser, även de som hennes pappa Peter Barlach varit med och skrivit texterna till. Låtarna handlar bland annat om att ha dyslexi, hur det känns när storasyster flyttar hemifrån och hur det är att få hjärnskakning. Vera står på scenen den 22 juli.
– Det känns väldigt roligt, pirrigt och väldigt stort. Jag kollar på tv varje gång när Allsång på Skansen går.

Såhär låter Vera Nord

sångaren Laleh
Bildtext Laleh
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Sanna Nielsen är en självskriven gäst i artistgardet i sommar, liksom Gunhild Carling, Niklas Strömstedt, Malena Ehrnman och Laleh. Laleh kommer också att få en hel timme för sig efter den egentliga allsången den 15 juli – liksom Tomas Ledin och Håkan Hellström fått åren 2012 och 2013.

För den yngre publiken kommer bland annat Darin, Panetoz, Titiyo och Ace Wilder dels att sjunga sina egna låtar men också välja en låt bland de 70 allsånger som finns i allsångshäftet.

Här hittar du den kompletta gästlistan gäster på Skansen

Allsång på Skansen kör igång tisdagen den 24. 6 kl 21 på Yle Fem

Mer om ämnet på Yle Arenan