Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tony Blair: Vi orsakade inte krisen i Irak

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tony Blair
Bildtext Tony Blair och George Bush 2004
Bild: Andy Rain / Epa

Invasionen av Irak år 2003 är inte orsaken till det våldsamma uppror som nu pågår i Irak, det säger Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair. Enligt honom är våldet i Irak en följd av omvärldens passivitet i förhållande till Syrien.

Tony Blair har gett en intervju till BBC där han försvarar sig mot påståendena om att USA:s och Storbritanniens invasion av Irak skulle ha orsakat det kaos som råder i landet idag.

Blair var en av de främsta förespråkarna för invasionen år 2003 och många britter har aldrig förlåtit honom för det.

Enligt honom skulle problemen i Irak vara stora i dag också om den forne diktatorn Saddam Hussein inte skulle ha störtats av USA och Storbritannien.

- Ni ser ju vad som händer då man låter en diktator hållas, som (Syriens president) Assad just nu. Problemen försvinner inte, sade Blair.

Blair har också skrivit en lång artikel på sin webbplats om läget i Irak och Syrien just nu. Där förklarar han också hur "bisarrt" det är att skylla på invasionen år 2003 för den situation som råder nu.

Blairs slutsats i det långa resonemanget på hans webbplats är att öst och väst, Kina, Ryssland, Europa och USA, borde försöka enas om en handlingsplan för Syrien, Irak och situationen i Mellanöstern.

Motoffensiven igång i Irak

Irakiska säkerhetsstyrkor har inlett en motoffensiv mot Isis-ledda sunnirebeller på flera olika fronter.

En talesman för den irakiske premiärministerns säkerhetsråd hävdar att säkerhetsstyrkorna har dödat ungefär 280 rebeller under det senaste dygnet. Siffran går inte att få bekräftad, och irakiskt befäl kan överdriva egna framgångar.

Åtminstone nio personer dödades i ett självmordsdåd i Bagdad i dag. Samtidigt publicerade jihadistgruppen Isis bilder på tiotals påstådda shiamuslimska soldater som gruppen avrättat.

Oroligt på många håll

De Isis-ledda sunnirebellernas framfart har stoppats norr om Bagdad, i Samarra-regionen. Den irakiska armén, stödd av shiamiliser uppges också ha återerövrat en del småorter av sunnirebellerna i närheten av Samarra.

Åtminstone sex kurdiska peshmerga-krigare ska ha dödats i ett irakiskt flyganfall cirka 150 kilometer nordost om Bagdad. Det verkar som om de irakiska krigspiloterna skulle ha gjort ett misstag då de besköt den kurdiska konvojen.

Minst sex människor ska också ha dödats i en granatattack av sunnirebeller mot en rekryteringscentral i mellersta Irak, där frivilliga shiamuslimer samlades för att delta i striden mot sunnirebellerna.

USA överväger hjälp

USA överväger just nu eventuell militär hjälp för att slå tillbaka jihadisterna och sunnirebellerna i Irak.

USA:s utrikesminister John Kerry manade på lördagen de irakiska ledarna att överbrygga sina motsättningar och enas i kampen mot Isis. Det är, enligt Kerry, en förutsättning för att hjälpen från USA ska fungera.

Diskussion om artikeln