Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel i jakt på försvunna tonåringar

Från 2014
Uppdaterad 15.06.2014 16:24.
Försvunna tonåringar söks på Västbanken
Bild: Reuters tv

Israel har gripit över 80 palestinier på Västbanken i jakten på tre försvunna israeliska tonåringar. Premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade på söndagen Hamasrörelsen för att ha kidnappat tonåringarna.

Massgripandena av palestinier och militäroperationen för att hitta tonåringarna beskrivs som Israels största säkerhetsoperation på Västbanken på flera år.

Idag anklagade premiärminister Benjamin Netanyahu den islamistiska Hamasrörelsen för att ligga bakom kidnappningen.

- De som genomförde kidnappningen av våra ungdomar är Hamasfolk. Samma Hamas som Abu Mazen bildade en enhetsregering med, sade premiärminister Benjamin Netanyahu.

Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas kallas för Abu Mazen. Abbas Fatah-rörelse bildade en teknokratregering tillsammans med Hamas för tio dagar sedan och Netanyahu har rasat över regeringsbildningen sedan dess.

I sitt uttalande varnade Netanyahu också palestinierna för att kidnappningen kommer att få allvarliga konsekvenser. Också Israels vice försvarsminister Danny Danon att kidnappningen kommer att kosta den palestinska ledningen dyrt. Enligt honom kommer Israel inte att sky några medel mot den palestinska regeringen i både Gaza och Ramallah.

Trots de hårda orden lär israeliska och palestinska säkerhetsstyrkor på Västbanken ha samarbetat för att hitta de tre tonåringarna.

Yeshiva-studenter spårlöst försvunna

Kidnappningen väcker starka känslor och är det största samtalsämnet i Israel just nu.

Tre 16-19-åriga israeliska pojkar som studerade vid en judisk teologiskola på Västbanken, en yeshiva, försvann alltså i trakten kring Hebron i torsdags. Man tror att de liftade för att ta sig till sina respektive hem inför helgen då de försvann.

I natt greps över 80 palestinier på Västbanken i jakten på tonåringarna. Åtminstone 60 av de gripna är medlemmar av Hamas. Enligt en del palestinska källor ligger antalet gripna kring 100 och en del av dem ska vara palestinier som rätt nyligen frigivits från israeliska fängelser.

Hamas eller någon annan grupp?

Militanta palestinier har ofta hotat med att kidnappa israeler i hopp om att byta ut dem mot fängslade palestinier.

År 2011 frigav Israel över 1000 palestinska fångar i utbyte mot den israeliske soldaten Gilad Shalit som hade hållits fången av militanta palestinier på Gazaremsan i över fem år.

I ett första uttalande berömde Hamas kidnappningen av tonåringarna, men lät bli att ta på sig skulden för bortförandet. Idag sade en talesman för Hamas att Netanyahus beskyllningar är korkade.

Nyhetsbyrån AP påpekar att det finns andra grupper än Hamas som kan ha kidnappat de israeliska tonåringarna. På senare tid har det dykt upp små militanta al-Qaida-inspirerade grupper på Västbanken.

Diskussion om artikeln