Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gör det kyligt värre för lusen

Från 2014
Uppdaterad 16.06.2014 13:47.
Marina Furuhjelm
Bildtext Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet, tror att vägglössen ökat dels på grund av loppmarknader.

Vägglöss har gjort en liten comeback. Enligt Marina Furuhjelm som är jurist på Disponentförbundet, kan det bero på att folk köper allt mer kläder och möbler på loppmarknad. Nedfrysning minskar på lusrisken.

- När jag köper någonting använt, sätter jag först kläderna i frysen och sedan tvättar jag dem, säger Furuhjelm.

En soffa ryms naturligtvis inte i frysen, men enligt Furuhjelm gäller det att kolla återvunna möbler noggrant.

Inte lätt att bli av med lössen

Om det ändå råkar flytta in otrevliga gäster, är det viktigt att informera om saken direkt.

- Det är ett svårt problem att bli av med vägglössen och det räcker inte att bara ta itu med den lägenheten man hittar dem i. Gifterna fungerar inte på alla ägg, man måste spruta flera gånger och kanske slänga en del av inredningen. Nu kommer det dessutom nya direktiv om att man ska använda mindre giftiga ämnen, säger Furuhjelm.

Enligt henne ska man först åtgärda problemet och sedan titta på kostnaderna. Furuhjelm menar att det ändå sällan går att bevisa vems fel det är. Och ifall någon blir utpekad, så är det svårt att säga att det är på grund av vårdlöst beteende.

- Jag har i ett fall kunnat bevisa att en kackerlacka hade hämtats från Ryssland. Kackerlackan finns bara i Ryssland och den kunde inte flyga. Men annars är det ytterst svårt att bevisa vems fel det är.

Som hyresvärd eller bostadsförsäljare är man tvungen att informera om vägglössen då problemet finns där. Däremot behöver man inte nämna dem om situationen redan är löst.

- Det finns inget i lagen som säger hur länge en fastighet ska ha varit kvitt problemet, men om det gått bra i ungefär ett halvt år och en firma säger att lössen är borta, behöver man inte nämna dem vid ett bostadsköp eller nytt hyresavtal. Såhär stämplas inte bolaget, berättar Furuhjelm.

Läs också:

Lus till sambo sänker bostadsvärde
Han utrotar på beställning