Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fem läkare under Valviras lupp

Från 2014
Uppdaterad 16.06.2014 17:08.
Bild: Yle

Valvira granskar som bäst fem privatläkares ordinationer för sköldkörtelpatienter.

Läkarna har skrivit ut så kallat T3-hormon när man vanligtvis i Finland brukar ordinera T4-hormon eller en kombination av bägge.

En läkare har tilldelats en skriftlig varning av Valvira och en läkares rätt att utöva sitt yrke har begränsats tillfälligt. Men Valviras åtgärder väcker starkt motstånd på de sociala medierna.

Det handlar om hypotyreos som uppkommer då en person har en underaktiv sköldkörtel. Sköldkörteln bildar för litet av hormonet tyroxin (T4) och ofta också av hormonet trijodtyronin (T3). En direkt konsekvens av detta är att ämnesomsättningen blir för låg.

Diffusa symptom

Symtomen är ofta diffusa. Ett vanligt tecken är oförklarlig viktökning. Allmän trötthet, sämre minne och mental eller intellektuell tröghet är andra vanliga tecken som uppkommer tidigt men som ofta misstas för normala ålderförändringar.

Musklerna kan värka, personen kan känna sig stel och ha ledsmärtor. Kroppsfunktionerna blir långsammare, vilket gör att personen lätt blir frusen, har låg puls och blir hård i magen. Huden blir torr, naglarna sköra och håret tunnare.

Flere inremedicinare och endokrinologföreningen har vänt sig till Valvira och ansett att de läkare som nu granskas har skrivit ut medicin på alltför lättvindiga grunder.

"Trötthet kan ha många orsaker"

- Det förekommer misstankar om att de här fem läkarna inte skulle ha gjort tillräckligt omfattande undersökningar av varför patienten är trött utan direkt skrivit ut T3-vård, säger medicinalrådet Markus Henriksson.

- Trötthet hör till symptomen men trötthet kan också ha många andra orsaker, säger Henriksson.

Valvira utreder också om uppföljningen av patienterna har varit tillräcklig för att upptäcka eventuella biverkningar.

Specialistläkare oroar sig främst över att patienter som inte har en underaktiv sköldkörtel ordineras T3-hormon.

- T3-hormonet kan leda till det motsatta - hypertyreos eller giftstruma - det vill säga en överaktiv sköldkörtel, och det i sin tur kan ge allvarliga rytmstörningar i hjärtat, säger Henriksson.

De läkare som nu granskas av Valvira finns runt om i landet. Anmälningarna till Valvira har kommit dels från specialläkare men också av patienter. Enligt Markus Henriksson rör det sig i alla fall inte om tiotals anmälningar.

Valviras utredningar är ännu på hälft när det gäller tre läkare. En läkare har alltså fått en varning och en har förbjudits att behandla patienter med sköldkörtelproblem. Läkaren har gjort ett klagomål till förvaltningsdomstolen och fått rätt där, men ärendet ska ännu behandlas i högsta förvaltningsdomstolen.

Missnöjet puttrar

I de sociala medierna puttrar det av missnöje. På Adressit.com har det grundats en adress "Vi motsätter oss Valviras planer på att blanda sig i vården av sköldkörtelsjuka" och den har undertecknats av tusentals människor.

På en Facebooksida motsätter man sig att Valvira förhindrar en icke vedertagen vårdmetod. Människorna misstänker att det finns planer på att koncentrera all vård till specialistläkare. Och Valvira får kritik för att blanda sig i en lärotvist.

- Valvira övervakar att mediciner ordineras på ett sakligt och tryggt sätt. Vi tar inte ställning till T3-vården i sig, vi har ingen egen åsikt i frågan. Vi bara undersöker om patienter som fått T3-vård har undersökts ordentligt och att vården har följts upp, säger Markus Henriksson på Valvira.

Han påminner om att det är Fimeas uppgift att svara för vilka mediciner som får användas och som är trygga.

Valvira är tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

Läs mera på Webbdoktorn:
Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln)
Behandling av hypotyreos med svinsköldkörtelhormon (naturligt T3)
T4 och TSH - vad betyder de?

(Yle Uutist/Kreeta-Maria Kivioja)

Diskussion om artikeln